160 persoane din Tîrgu Mureș au beneficiat de servicii medicale gratuite prin proiectul MURESHUB

0
108
0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

La data de 15 Decembrie 2022 s-a încheiat proiectul MURESHUB – CREȘTEREA ACCESULUI PERSOANELOR VULNERABILE DIN TARGU MURES LA SERVICII MEDICALE, INVESTIGAȚII PARACLINICE, ANALIZE DE LABORATOR, DISPOZITIVE MEDICALE ȘI PRODUSE FARMACEUTICE ȘI PARAFARMACEUTICE.

Acest proiect a fost finanțat parțial din bugetul Direcției de Asistență Socială Targu Mures a Municipiului Targu Mures cu suma de 25.000 lei.

Proiectul  a ajutat țintit cazurile sociale aflate în dificultate materială a căror stare de sanatate riscă să se altereze în lipsa unui tratament medicamentos sau prin utilizarea unui dispozitiv medical stabilit în urma unor consultații medicale, investigații paraclinice și/sau analize de laborator. Preventia este extrem de importantă, de aceea au fost asigurate materiale sanitare si dispozitive medicale pentru a preintampina anumite infectii (ex. scabie, păduchi etc)

Obiectivul proiectului „Asigurarea accesului gratuit la servicii medicale (consultații medicale, investigații paraclinice si analize de laborator etc) si la produsele farmaceutice (medicamente, suplimente alimentare, parafarmaceutice, materiale sanitare, dispozitive medicale, produse cosmetice si de igienă etc) a minimum 150 de persoane din grupurile vulnerabile din Târgu Mureș.” a fost atins în proportie de 100%, numărul de beneficiari unici înregistrați în program fiind de 160 persoane, toate aceste persoane avand domiciliul în Municipiul Tirgu Mures.

Grupurile țintă atinse prin proiect au fost persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități, familii cu mai mult de 2 copii, inclusiv familiile monoparentale, femei, copiii / elevi /studenti, persoanele fara adapost, victime ale violenței în familie si imigranți/ refugiati si persoane care solicita azil.

Bugetul total al proiectului pentru aceasta perioada a fost de 31223.03 lei, suma de 25.000 lei reprezentând  finanțare nerambursabila pentru activitati nonprofit de interes general din bugetul Directia de Asistenta Sociala Targu Mures a Municipiului Targu Mures si suma de 6223.03 lei reprezentând contribuția Asociației Suryam.

„Conditiile de trai scăzute, gradul ridicat de analfabetism si sărăcia conduc la alterarea grava a stării de sanatate, deseori aceste persoane neputandu-si permite servicii medicale sau produse farmaceutice  Sănătatea precară a persoanelor din aceste comunitati marginalizate reprezinta o problema de sanatate publica si amploarea acestei probleme la nivelul Municipiului Tirgu Mures depășește capacitatea organizațiilor neguvernamentale de a asigura resursele necesare.  Lipsa unui loc de muncă conduce automat la statutul de neasigurat si astfel este îngreunat accesul pacienților la serviciile medicale decontate prin intermediul CNAS.” a declarat Marius Dumitrescu, Președintele Asociației SURYAM si managerul de proiect.

În cadrul acestui proiect, Asociația Suryam a colaborat cu mai multe instituții precum Farmacia Socială, Crucea Rosie Mures, Asociația Casa Dragostei si a Milei, Centrul Rozmarin Targu Mures, Adăpostul de Noapte Targu Mures precum si unități medicale precum Ortopedica, Centrul Medical Topmed, DentalTop, Laboratoarele Bioclinica, Nova Vita Hospital, Clinica Sante si Hospital Suport.

„Intentionăm să continuăm acest proiect si în anul 2023 prin atragerea de fonduri din surse private sau obtinute in urma concursurilor de proiecte. Totodată, vom susține cabinetul medical lansat de Direcția de Asistență Socială Targu Mures prin proiectul „Abordare integrate a sărăciei si excluziunii sociale în beneficiul comunităților marginalizate din Municipiul Tirgu Mures” care poate asigura continuitatea serviciilor socio-medicale, atat de necesare persoanelor neasigurate. În cadrul acestui cabinet vor fi realizate consultații medicale si intervenții de primă necesitate in afectiuni acute, activitati de medicina preventiva, activitati medicale curative, de suport, consiliere si planificare familială, ingrijire la domiciliu si activitati de ingrijire paliative.„, a completat Marius Dumitrescu, Presedintele Asociatiei SURYAM si managerul de proiect.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %