Anaf a început controalele masive pentru a recupera taxele și impozitele de la datornici

0
82
0 0
Read Time:4 Minute, 10 Second

Ministerul Finanțelor și Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã sunt angajate într-o cursã de modernizare și digitalizare, fãcând pași semnificativi în aceastã direcție, pentru a crește eficiența în asigurarea resurselor pentru cheltuielile publice ale societãții prin colectarea și administrarea eficace și eficientã a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume datorate bugetului general consolidat.

În acest sens, în vederea creșterii transparenței cu privire la activitatea instituției și a comunicãrii cu mediul de afaceri și cu cetãțenii, vor fi publicate lunar rapoarte cu privire la acțiunile întreprinse de cãtre direcțiile de specialitate din cadrul Agenției și la rezultatele generate de acestea.

„Am decis sã avem raportãri lunare care sã reconfirme angajamentul ANAF fațã de impozitarea echitabilã și transparența fiscalã. Punem accent pe colectarea veniturilor și diminuarea evaziunii fiscale, pentru a scoate la ivealã tentativele de fraudã. Suntem angajați sã oferim îndrumare contribuabililor pentru a rectifica orice discrepanțe, dar hotãrâți sã aplicãm legea și sã accelerãm creșterea nivelului de colectare. Este un aspect de bun simț fațã de toți cei care își plãtesc corect taxele, pentru a asigura finanþarea mãsurilor economice și sociale pentru protejarea cetãțenilor și economiei. Vom continua sã revizuim în mod activ procesele interne, vrem sã adoptãm noi soluții digitale și sã valorificãm mai bine analiza datelor, pentru a eficientiza inspecțiile, mai ales în zonele cu risc ridicat„, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Acțiuni pentru creșterea colectãrii veniturilor
În prezent, strategia ANAF în ceea ce privește activitatea de control fiscal se concentreazã în jurul a douã principii:
a)        încurajarea creșterii conformãrii voluntare la declarare a contribuabililor;
b)        prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

În vederea armonizãrii procedurilor de control fiscal cu tendințele internaționale potrivit cãrora activitatea de control fiscal devine ultima pârghie a administrației fiscale pentru realizarea conformãrii la declarare, ANAF a adoptat abordarea adaptatã și progresivã a formelor și acțiunilor de control fiscal.

În acest sens, în vederea creșterii conformãrii la declarare a contribuabililor, Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã, prin structurile de control fiscal, desfãșoarã în prezent, douã tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea de la distanțã cu contribuabilul:
·        emiterea Notificãrii de conformare, care reprezintã un document prin care organul de inspecþie fiscalã transmite contribuabililor/plãtitorilor prezumtivi a fi selectați pentru efectuarea inspecției fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizãrii situației fiscale și îndeplinirii obligațiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, dupã caz;
·        efectuarea de acțiuni de verificare documentarã, care constau în realizarea unei analize de coerențã a situației fiscale a contribuabilului/plãtitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plãtitorului, precum și pe baza oricãror informații și documente transmise de terți sau deținute de organul fiscal, care au relevanțã pentru determinarea situației fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuși acțiunilor de control fiscal, respectiv:
–        inspecția fiscalã în cazul contribuabililor care urmare Notificãrii de Conformare, nu corecteazã și nu clarificã riscurile fiscale pentru care au fost notificați;
–        controlul antifraudã în cazul contribuabililor pentru care existã indicii de evaziune fiscalã.

Peste 3.000 de acțiuni de control fiscal și 1.900 controale antifraudã

În acest context, în vederea creșterii conformãrii voluntare, de la data publicãrii în Monitorul Oficial a OPANAF 420/2023 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului „Notificare de conformare emisã de organul de inspecție fiscalã”, a procedurii de notificare și a periodicitãții de emitere, precum și pentru modificarea anexei nr. 1.a la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscalã nr. 3.711/2015 privind modelul și conținutul formularelor și documentelor utilizate în activitatea de inspecție fiscalã și pânã la data de 30.06.2023, organul de inspecție fiscalã din cadrul ANAF a emis un numãr de 3.742 notificãri de conformare pentru riscuri fiscale estimate în sumã de 284.168.707 lei.

De asemenea, în luna iunie 2023 au fost realizate de cãtre structurile cu atribuții de control fiscal din ANAF un numãr de 3.275 acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificãri documentare) fiind stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 988.880.914 lei și diminuatã pierderea fiscalã înregistratã de contribuabili cu suma de 1.292.018.284 lei, respectiv un numãr de 1.924 controale antifraudã cu implicații fiscale cuantificate în valoare de 2.629.039.389 lei, din care suma de 2.512.672.346 lei în cadrul acțiunilor derulate în domeniul energiei electrice.
În contextul prevenirii evaziunii fiscale, în luna iunie 2023, au fost efectuate acțiuni de control operativ în cadrul cãrora au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 9.470.199 lei.

Continuã procesul de digitalizare a instituției
Reforma ANAF prin digitalizare, asumatã prin PNRR face parte dintr-un ansamblu mai larg de mãsuri de reformã cu scopul de a schimba paradigma colectãrii creanțelor fiscale și controlului fiscal.

Unele dintre cele mai importante inițiative menite sã contribuie la procesul de modernizare și digitalizare a ANAF sunt, fãrã îndoialã, soluțiile recent introduse de raportarea electronicã automatizatã, precum SAF-T, RO e-Transport și RO e-Factura, care permit Agenției acces contemporan, unele chiar în timp real, la volume semnificative de date privind tranzacțiile derulate în economie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %