Campanie în școli pentru conștientizarea riscurilor rutiere și responsabilizare civică pentru viitorii șoferi

0
67
0 0
Read Time:3 Minute, 30 Second

Asociația Club Sportiv BIV RALLY TEAM anunță lansarea proiectului FII ÎN SIGURANȚĂ, UN ȘOFER RESPONSABIL, desfășurat în zece licee din România, în perioada 16 -25 octombrie.

Realizat cu spijinul Secretariatului General al Guvernului, Serviciul Dezvoltare Comunitară, demersul are ca scop principal creșterea gradului de conștientizare a riscurilor rutiere și promovarea responsabilității civice în rândul viitorilor participanți la traficul rutier.

În ciuda avansului tehnologic și a eforturilor de informare realizate de autorități, numărul accidentelor, în special cele care implică tineri șoferi, este în continuă creștere. România a înregistrat în anul 2022 aproximativ 28.000 de accidente, respectiv 76 de accidente pe zi. Patru români își pierd viața zilnic în urma accidentelor rutiere, cea mai mare rată din Europa.

FII ÎN SIGURANȚĂ, UN ȘOFER RESPONSABIL combină expertiza din lumea automobilismului cu informații concrete, sfaturi practice și demonstrații pentru a transmite adolescenților importanța prevenției și impactul fiecărei decizii pe care o iau când se află la volan.

FII ÎN SIGURANȚĂ, UN ȘOFER RESPONSABIL, demers de responsabilizare pentru 1800 de elevi

Proiectul FII ÎN SIGURANȚĂ, UN ȘOFER RESPONSABIL ia forma unor workshop-uri interactive, gândite special pentru a-i familiariza pe tineri cu realitățile și riscurile traficului rutier, oferindu-le o perspectivă reală și practică. Workshopurile se desfășoară în cadrul a 10 licee din România, unde aproximativ 1800 de elevi din județele Covasna, Harghita și Mureș vor afla statisticile și realitățile accidentelor rutiere, avansând spre module practice susținute de autorități și piloți profesioniști din lumea automobilismului.

„FII ÎN SIGURANȚĂ, UN ȘOFER RESPONSABIL nu este doar despre a evita accidentele, ci despre a construi o cultură a responsabilității, unde fiecare participant la trafic înțelege că viața lui și a celorlalți este valoroasă. Misiunea noastră este să formăm o generație de șoferi care nu numai că vor fi bine pregătiți din punct de vedere tehnic, dar vor înțelege și responsabilitatea care vine odată cu cheile unei mașini.”, declară Adrian Grigore, pilot raliuri, vicecampion, și președintele Asociației Club Sportiv BIV RALLY TEAM.

Proiectul are ca parteneri Poliția Română și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, două instituții publice de apărare, ordine publică și securitate națională, cu o vastă experiență în educația preventivă a tinerei generații. Dan Gîrtofan, multiplu campion național absolut în Campionatul Național de Raliuri, este mentor al proiectului, care va împărtăși din experiența sa de pilot profesionist cu elevii, alături de Adrian Grigore.

Mai mult, actorul Cosmin Seleși s-a alăturat proiectului și va fi prezent în cadrul primelor două licee, parte din program, discutând cu elevii despre importanța prevenției la volan.

„Cea mai frumoasă și importantă scenă pe care jucăm este propria noastră viață. Cu volanul în mână, suntem actorii principali, dar nu suntem singurii de pe scenă, iar un șofer responsabil nu este doar un rol, ci realitatea de care cu toții depindem.  Mă bucur să fiu parte din acest proiect, care are puterea de a schimba mentalități și chiar de a salva vieți. Alături de profesioniști și autorități, voi vorbi elevilor despre responsabilitatea pe care o avem atunci când devenim șoferi”, declară Cosmin Seleși.

FII ÎN SIGURANȚĂ, UN ȘOFER RESPONSABIL, demers sprijinit de autorități

În dimineața zilei de 16 octombrie a avut loc conferința de presă dedicată proiectului FII ÎN SIGURANȚĂ, UN ȘOFER RESPONSABIL. Organizată la Instituția Prefectului juduețului Covasna, Sf. Gheorghe, ea a adus la masa discuțiilor inițiatorii proiectului și autoritățile locale, alături de autoritățile rutiere și de apărare. În cadrul acesteia au luat cuvântul Cosmin Boricean (subprefect), Larisa Axinia (coordonator proiect, Secretariatul General al Guvernului), Gabriela Dinu (purtător de cuvânt IPJ Covasna), Simtea Adrian (Inspector șef ISU Covasna), Adrian Grigore (vicecampion național raliu), Dan Gîrtofan (campion național absolut raliu) și invitatul special, Cosmin Seleși.

Proiectul a debutat luni cu două licee din Sf. Gheorghe, jud. Covasna – Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”. Aproximativ 150 de elevi au luat parte la sesiunile de învățare interactive, prin module care au cuprins ochelari simulare alcool și substanțe psihotrope, tehnici de extragere a unei victime din autoturism, tehnici de prim ajutor în cazul accidentelor rutiere sau simulator impact.

Cu sprijinul partenerilor și susținătorilor, proiectul se va desfășura pe o perioadă de două săptămâni. Asociația Club Sportiv BIV RALLY TEAM anunță că va continua demersul și în 2024 și vizează alte licee din județele României.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %