Canicula prelungită din timpul verii ne-a provocat nu doar un disconfort major, ci și un posibil dezechilibru de minerale, elemente esențiale pentru buna funcționare a organismului. La finalul sezonului estival este important să acordăm atenție reechilibrării acestor elemente pentru a evita consecințele neplăcute asupra stării generale de bine. Medicul Vasile Oșean, specialist în medicina de recuperare sportivă, ne explică ce efecte negative pot avea deshidratarea și dezechilibrul de minerale din organism și ce putem face pentru a restabili nivelul optim de apă și electroliți.
„Am traversat o vară toridă, cu perioade lungi de caniculă, care și-au pus amprenta asupra stării noastre generale de bine. Nu doar că am simțit mult disconfort, dar ne-am confruntat, cel mai probabil, și cu deshidratare și pierderea de minerale esențiale, precum sodiu, potasiu, calciu și magneziu. Acestea joacă un rol vital în menținerea echilibrului hidric, funcționarea sistemului nervos și contracția musculară. Când avem un astfel de deficit, ne putem confrunta cu oboseală, slăbiciune musculară, amețeală, lipsă de concentrare, piele deshidratată, chiar și palpitații sau aritmii cardiace. De cele mai multe ori, acestea sunt semnul unui deficit de electroliți și deshidratare. Tocmai de aceea, este indicat, în special acum, la finalul verii, să apelăm la o cură intensivă de hidratare și reminalizare„, declară medicul Vasile Oșean.
Ce minerale pierdem prin deshidratare
”Prin transpirație se pot pierde minerale esențiale care sunt vitale pentru funcționarea corespunzătoare a organismului. Sodiul are rolul de a menține apa și pentru ca mușchii și nervii să funcționeze corect. Potasiul este esențial pentru celulele musculare și nervoase, iar o cantitate scăzută poate provoca slăbiciune și crampe musculare sau aritmii. Calciul, de asemenea, în cantitate scăzută, afectează contracția musculară și funcționarea corectă a inimii. Magneziul este responsabil pentru funcția neuromusculară și a sănătății organismului per ansamblu, iar clorul pentru formarea acidului clorhidric în stomac, necesar pentru digestie. Așadar, este esențial să păstrăm un echilibru al acestor minerale în organism. Ele pot fi pierdute cu ușurință prin transpirație, atât când facem sport, cât și când ne expunem la o temperatură ridicată, cum a fost cazul perioadelor caniculare din această vară„, spune medicul Vasile Oșean.
De unde obținem electroliții pe care i-am pierdut prin transpirație?
Pentru a ne reechilibra nivelul de electroliți din organism, este necesar să consumăm fructe și legume bogate în aceste minerale, dar să și consumăm băuturi destinate sportivilor, care apelează la ele după fiecare antrenament intens. Aceste băuturi speciale au fost concepute pentru a reface rapid cantitatea optimă de minerale.
Ca și fructe și legume putem apela la castraveți, banane, portocale, pepene verde, roșii, apă de cocos, avocado, kale, spanac, cartofi dulci.
Pentru o rehidratare rapidă, putem lua în calcul Herbalife AloeMax, preparat din suc de aloe vera, extras prin presare la rece din frunze întregi. Este un un produs ce nu conține coloranți, îndulcitori sau arome, preferat de sportivi, care îndeplinește toate standardele de calitate și puritate din industrie, stabilite de IASC (International Aloe Science Council). Băutura concentrată cu suc de aloe este disponibilă și în varianta cu aromă de mango. Poate fi consumat atât dimineața, la micul dejun, cât și oricând pe parcursul zilei.
Ceaiurile pe bază de plante de la Herbalife sunt, de asemenea, o opțiune eficientă și delicioasă. Au un conținut scăzut de calorii, iar fiecare porție conține 87,5 mg de cafeină, oferindu-ne în același timp și energie. Ceaiurile pe bază de plante de la Herbalife sunt disponibile în mai multe variante, de la cele cu aromă de piersică, de lămâie, sau în aroma originală. Conținun amestec unic de ceai negru tradițional Orange Pekoe, extract de ceai verde, pulbere de flori de Hibiscus și extract de semințe de cardamom. Ceaiul instant poate fi folosit în loc de cafea și se poate prepara și rece.
„Fii atent la semnalele corpului și evită perioadele prelungite de expunere la soare fără hidratare. Asigură-te că dieta ta conține alimente bogate în potasiu, calciu și magneziu, cum ar fi nucile, semințele, legumele cu frunze verzi și produsele lactate. Acum, la finalul verii, organismul nostru are nevoie de un boost de hidratare, minerale și electroliți pentru a se reface după lunile de expunere la căldură și soare. Acordând atenție reechilibrării acestor elemente esențiale, putem preveni simptomele neplăcute ale deficiențelor și ne putem bucura de o stare generală de bine pe tot parcursul anului”, încheie Vasile Oșean.