Despre cum putem să începem să ne înțelegem foamea, hipnoterapeutul Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, afirmă” Foamea nu este doar în stomac sau în nivelul zahărului din sânge. Este în mintea ta – și acolo poți începe să o modelezi. Starea de foame are locul de control în creierul tau. Partea responsabilă pentru reglarea foamei se numește hipotalamus și se află în partea inferioară a creierului. Are senzori care gustă literalmente sângele. Ei detectează nivelurile de grăsimi, proteine și glucoză, precum și tensiunea arterială și temperatura. Hipotalamusul adună aceste date și le combină cu semnale senzoriale care se filtrează prin alte sisteme din creier – plinătatea în intestin, senzația și gustul și mirosul alimentelor, vederea alimentelor, chiar și momentul zilei sau alte circumstanțe din jur. Având în vedere toate aceste date, circuitele neuronale se antrenează pe obiceiurile noastre alimentare. De aceea, ne este foame în anumite momente ale zilei – nu din cauza stomacului gol, ci din cauza unui procesor neuronal sofisticat care anticipează nevoia de mai multă hrană.”
Tot așa ajungem sătui la sfârșitul mesei. Din nou, nu din cauza stomacului plin. Dacă acesta este singurul tău semnal, atunci mănânci în mod drastic. Oricât ar putea suna contraintuitiv, există în mod normal un decalaj sănătos între a te simți plin și a avea stomacul plin.
Oamenii tind să judece cât de mult au mâncat parțial după cât de plini se simt după masă, dar, din moment ce sentimentul de plinătate este parțial psihologic, dacă starea ta de foame este în alertă, poți să mănânci mai mult decât de obicei, să te simți mai puțin plin decât de obicei și, în mod greșit, să crezi că ai tăiat din calorii. S-ar putea să simți că faci progrese. La urma urmei, ești constant vigilent.
Ce poți face?
Învățând cum să faci alegeri mai sănătoase și mai conștiente, este posibil să poți controla alimentația compulsivă, binge-ul și creșterea în greutate. Prin preluarea controlului asupra apetitului, poți obține, de asemenea, un sentiment de calm, niveluri ridicate de energie și vigilență din alimentele pe care le consumați.
- Nu sări peste mese.
- Planifică mesele și gustările din timp.
- Ține evidența obiceiurilor alimentare.
- Limitează consumul de hrană cu câteva ore înainte de somn.
- Bea multă apă.
- Găsește modalități să-ți distragi atenția atunci când te confrunți cu pofte.
- Fă mișcare în loc să mănânci când te plictisești.
- Fii atent când mănânci. Nu mânca când te uiți la televizor, când lucrezi, conduci sau stai în picioare.
- Urmărește dimensiunile porțiilor.
- Dă-ți voie să mănânci o gamă largă de alimente fără a-ți interzice un anumit aliment.
- Gândește-te că mâncarea sănătoasă este o schimbare a stilului de viață.
- Folosește cu atenție cântarul. Nu te cântări mai mult de o dată pe săptămână.
- Fă alegeri sănătoase.
„Dietele şi sportul sunt acțiuni exterioare pe care le impui asupra corpului tău, însă atâta timp cât tu nu lucrezi cu mintea şi cu resursele tale interioare, inevitabil te vei întoarce în punctul de plecare. Dacă ai încercat în mod repetat să slăbești dar nu ai avut niciodată succes, cel mai probabil gândurile și convingerile tale, nu dieta, te rețin. Asta pentru că excesul de greutate este o reflectare a stării tale mentale și emoționale.” concluzionează Eugen Popa.