Doi medici de la Spitalul Sf. Pantelimon, acuzați de judecător că decideau cine trebuie să moară la ATI

0
19
0 0
Read Time:4 Minute, 58 Second

Maria Miron şi Mirela Păiuş sunt acuzate de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, care a decis arestarea lor preventivă, că au decis în mod ilegal și inuman, cine trebuie să moară la ATI.

Judecătorul de drepturi și libertăți nu a putut reține apărările inculpatelor, apreciind că, la acest moment, există suspiciunea rezonabilă că inculpatele au acționat cu intenția directă de a suprima viața victimei Militaru Marian. Fără a specula cu privire la motivul unor astfel de decizii, judecătorul observă că inculpata M.M. aprecia că noradrenalina prelungea suferința pacienților săi, lipsind divinitatea de dreptul său absolut de a decide cu privire la viață și moarte. Modul și circumstanțele de comitere a faptelor conduc la concluzia unui profund dispreț al inculpatelor față de viața persoanelor prin ignorarea tuturor dispozițiile legale care reglementează exercitarea profesiei lor, dar și a jurământului depus la terminarea facultății de medicină, despre care și apărarea a făcut vorbire. Judecătorul reține că inculpatele și-au atribuit în mod ilegal și inuman dreptul de a decide cine trebuie să moară în secția ATI, în ce modalitate, precum și momentul morții pacientului M.M.”, a precizat magistratul în motivare.

Cei doi medici au decis să reducă doza de noradrenalină pentru a elibera paturile de pe secția ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon din București și să poată aduce alți pacienți de la UPU și astfel să se pună bine cu ”conducerea spitalului”.

Cu privire la acuzaţia că în 26 marti, M.M. a scăzut doza de noradrenalină de la valoarea de 15 ml la 1 ml şi că asistenta G.N. a intervenit şi a injectat fără să aibă acordul medicului într-o perfuzie o anumită doză de noradrenalină care ar fi asigurat supravieţuirea pacientului, judecătorii scriu în motivarea că dacă aşa s-au întâmplat aceste lucruri, suntem într-o situaţie foarte gravă, discutăm de un paralelism între atribuţiile medicului şi atribuţiile asistentelor. Suntem în situaţia în care decizia unui medic, bună sau greşită este validată, verificată de către un asistent care nu doar că o critică şi foloseşte nişte mijloace pe care le are la dispoziţie, de a sesiza şeful de secţie, de a sesiza conducerea spitalului şi aşa mai departe în legătură cu o încălcare gravă a protocoalelor medicale, această asistentă nu procedează astfel şi susţine că a injectat din proprie iniţiativă în perfuzie o anumită cantitate de noradrenalină”, scrie judecătoarea în motivarea de la Tribunalul București.

În timpul anchetei, avocatul doctoriței Maria Miron ar fi acuzat presiunea publică după relatarea acestui caz: Această situaţie face obiectul articolelor de presă de mai mult timp, din luna aprilie de când au fost sesizate organele de urmărire penală, este chiar un serial la TV în legătură cu situaţia de la acest spital. Ieri, după ce s-a comunicat de către parchet că s-au efectuat percheziţii şi s-a luat o măsură faţă de cele două inculpate premierul ţării a cerut puşcărie şi în mod evident există o presiune socială din toate direcţiile în legătură cu situaţia celor două inculpate. De asemenea, magistrații au notat în motivarea deciziei de arestare că una dintre doctorițe, P.M. le-a spus asistenților că un pacient este „de lăsat”, afirmație care îi făcea pe asistenți să înțeleagă că pacienții trebuie lăsați să moară. 

”Doctorița P.M. a recunoscut la data de 04.04.2024 martorei P:M.C. reducerea ratei de administrare a noradrenalinei pacientului M.M. dar și scăderea valorilor oxigenului din ventilator, ordonându-i înainte de a începe manevrele de resuscitare asupra acestuia să noteze în fișa de observație o rată de 20 ml/h (desi victima primise doar 1 ml/h, aceasta fiind și cauza instalării stopului cardio-respirator). Cu altă ocazie similară, inculpata a sfătuit-o pe martoră să tacă și să înveţe să mintă”, mai scrie judecătoarea în motivarea deciziei de arestare de la Tribunalul București.

Procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.

Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie. De asemenea, pe 4 aprilie 2024, la ora 13,17, cele două doctoriţe, „profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00”, susuțin procurorii.

Ancheta penală a fost demarată în urma unui denunţ formulat de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Sf. Pantelimon.

Cei doi medici au contestat măsura arestării preventive, urmând ca procesul să aibă loc pe 20 august la Curtea de Apel Bucureşti.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %