PANIOGLU DANIELA și GULUȚANU ADINA, judecători în cadrul Curții de Apel București au fost sancționate disciplinar de către Inspecția Judiciară pentru că au folosit expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătorești cât și pentru exercitarea funcției cu rea-credință.
La data de 1 noiembrie 2022, Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de doamnele PANIOGLU DANIELA și GULUȚANU ADINA, judecători în cadrul Curții de Apel București, pentru exercitarea funcției cu rea-credință, abatere disciplinară prevăzută de art.99 lit.t) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată și modificată.
Inspectorii judiciari au reținut că magistrații vizați nu au respectat dispozițiile de drept material și procesual incidente într-o cauză având ca obiect luarea măsurii arestării preventive, dispunând privarea de libertate a unui inculpat cu încălcarea dispozițiilor procesual penale.
Din situația de fapt a rezultat că instanța a dispus privarea de libertate cu ignorarea dispozițiilor legale care guvernează această materie, fiind încălcate grav drepturile și libertățile inculpatului, în absența administrării oricăror probe, fără a evalua în vreun fel existența vreunui indiciu temeinic care să justifice măsura, cu nerespectarea principiului publicității ședinței de judecată, în condițiile în care instanța încheiase dezbaterile pe fondul cauzei și amânase succesiv pronunțarea.
La data de 4 noiembrie 2022, Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de doamnele PANIOGLU DANIELA și GULUȚANU ADINA, judecători în cadrul Curții de Apel București, pentru utilizarea unor expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătorești de natură să afecteze prestigiul justiției sau demnitatea funcției de magistrat, abatere disciplinară prevăzută de art.99 li. s) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată și modificată, precum și exercitarea funcției cu rea-credință, abatere disciplinară prevăzută de art.99 lit.t) din același act normativ.
Inspectorii judiciari au reținut că magistrații vizați, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au inserat cu bună știință în cuprinsul hotărârii, cu depășirea limitelor legale, aprecieri proprii, străine cauzei penale cu care erau învestiți, atât asupra conduitei profesionale, cât și asupra unor presupuse activități infracționale ale unor procurori.
Acțiunile disciplinare au fost înaintate Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii judecătorilor în cauză.