Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri revine în decembrie 2023

0
36
0 0
Read Time:3 Minute, 5 Second

Turneul DUELUL VIORILOR revine în 2023 cu ediția a XI-a printr-o serie de recitaluri care vor avea loc la București (2 decembrie), Brașov (3 decembrie), Ploiești (4 decembrie), Timișoara (5 decembrie) și Craiova (6 decembrie), cu o avanpremieră pe 27 noiembrie, la Haga.

Pe scenă vor urca Liviu Prunaru – concertmaestrul orchestrei Concertgebouw Amsterdam, care cântă pe vioara Stradivarius Pachoud din 1694 și Gabriel Croitoru – solist concertist al Filarmonicilor din Cluj-Napoca și Ploiești, profesor universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, care cântă pe vioara Guarneri del Gesu Catedrala din 1731 (pusă la dispoziție de Muzeul Național „George Enescu”, în al cărui patrimoniu se află), la pian Horia Mihail.

Concertul pe care cei trei muzicieni îl vor susține la Haga, în Olanda, pe 27 noiembrie, este dedicat Zilei naționale a României și este o avanpremieră a Turneului Național ”Duelul Viorilor” care are deja peste un deceniu de cât se desfășoară în toată țara, dar şi peste hotare.

Longevitatea întâlnirilor duelistice purtând semnătura Liviu Prunaru – vioara Stradivarius, Gabriel Croitoru – vioara Guarneri del Gesu, Horia Mihail – pian, începute în 2011, depăşeşte aşteptările multora. Atunci, cei doi muzicieni au acceptat provocarea de a juca povestea unui conflict imaginar pentru supremație a familiilor celor doi mari lutieri italieni: Stradivarius și Guarneri reîntâlnindu-se an de an, cu excepția anilor 2020 și 2022.

În toți acești ani, am observat un fenomen care nu doar că m-a bucurat mult, m-a convins că e bine ce facem: atunci când am revenit în orașele în care fuseserăm cu un an înainte, am văzut și fețe cunoscute, dar și public nou. De fiecare dată, mai multă lume, mai mulți ”martori ai duelului”. Și eu, și Liviu ne bucurăm să ne ”luptăm” sub privirile românilor,  spunea violonistul Gabriel Croitoru într-un interviu. Mie îmi face plăcere să cânt acasă și, mai ales, să fiu alături de prietenul și colegul Gabriel Croitoru. Da, și eu am observat public din ce în ce mai tânăr și numeros, atât la concertele din marile orașe, cât și la cele din orașele mici. Nu am cum să nu mă bucur că munca noastră, copertată de așa-zisul duel, a dat roade în tot acest timp și a dus muzica clasică mai aproape de publicul român, spune violonistul Liviu Prunaru.

Pentru concertele anului 2023, au ales un program extrem de atractiv pentru public, Liviu Prunaru etalând sunetul viorii Stradivarius „Pachoud”, iar Gabriel Croitoru punându-l în valoare pe cel al viorii Guarneri del Gesu “Catedrala”, partea rezervată duelului arbitrat, ca de obicei, de pianistul Horia Mihail cuprinzând unele dintre cele mai populare lucrări abordate în ediţiile anterioare. Elementul surpriză din punct de vedere repertorial este Concertul pentru două viori în re minor de Bach, opus celebru în care cele două viori pot fi ascultate

ITINERAR

27 noiembrie HAGA

2 decembrie – Bucureşti, Ateneul Român, ora 19

3 decembrie – Braşov, Sala Patria, ora 19

4 decembrie – Ploiești, Sala Filarmonicii, ora 19

5 decembrie – Timişoara, Centrul de conferinţe UPT, Sala Auditorium, ora 19

6 decembrie – Craiova, Sala Filarmonicii, ora 19

 

PROGRAM:

 

GABRIEL CROITORU – vioara Guarneri del Gesu “Catedrala”

HORIA MIHAIL – pian

Fritz Kreisler – Recitativ și Scherzo, în re minor, op. 6

Fritz Kreisler – Tambourin Chinois, în si bemol major, op. 3

Fritz Kreisler / Serghei Rachmaninov – Preghiera

Fritz Kreisler / Ede Poldini – Poupée valsante

 

LIVIU PRUNARU – vioara Stradivarius “Pachoud”

HORIA MIHAIL – pian

George Enescu – Lăutarul din Suita Impresii din copilărie, op. 28

Henri Vieuxtemps – Regrets din 3 Feuilles d’album, op. 40

Antonio Bazzini – Calabrese, op. 34, nr. 6

 

LIVIU PRUNARU

GABRIEL CROITORU

HORIA MIHAIL

J.S. Bach – Dublu concert pentru două viori în re minor, BWV 1043

  1. Halvorsen – Capriciu de concert pe teme norvegiene, în sol major, op.19
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %