Electronicele mici și ieftine, devin cele mai răspândite deșeuri, în special după Black Friday

0
15
0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Miliarde de produse electrice și electronice, de mici dimensiuni și accesibile ca preț, sunt achiziționate anual în lume. Aproximativ 90% dintre acestea ajung, din păcate, în gropile de gunoi după ce au fost folosite, devenind un factor poluant pentru planetă și pentru sănătatea oamenilor. Acest proces se intensifică în jurul promoțiilor de Black Friday, când consumatorii achiziționează produse noi și le aruncă, în masă, pe cele vechi. 

Reprezentanții Asociației RESPO DEEE explică de ce echipamentele electrice și electronice de acest tip, denumite FastTech, sunt atât de prezente în casele tuturor și de ce au devenit un real semnal de alarmă pentru sănătatea ecosistemului.

„Termentul FastTech se referă la o gamă largă de articole electrice mici, ieftine, cum ar fi căștile, cablurile, stick-urile USB, luminile decorative, mini-ventilatoare și vape-urile de unică folosință. Acestea au o durată de folosință redusă și au devenit o prezență obișnuită în viața tuturor oamenilor. Se vând miliarde de astfel de produse anual în toată lumea și, din păcate, 90% dintre acestea ajung rapid la gunoi și nu în centre de colectare spre reciclare.

S-a realizat și un studiu în acest sens, de către Material Focus pe piața din Marea Britanie, care arată că anul trecut s-au cumpărat jumătate de miliard de astfel de produse, adică unul la șapte secunde. Din acestea, aproape toate au ajuns rapid în gropile de gunoi: 260 de milioane de dispozitive de unică folosință, precum vape-urile, 26 de milioane de cabluri – suficiente pentru a înconjura Pământul de cinci ori – , 29 de milioane de LED-uri, lumini solare și decorative, 9,8 milioane de stick-uri USB, 4,8 milioane de ventilatoare mini și așa mai departe. Toate acestea conțin compuși chimici ce devin factori poluanți pentru mediu. Tocmai de aceea, ele trebuie predate și introduse în circuitul de reciclare și nu să ajungă în gunoiul menajer sau aruncate în mediul înconjurător!”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

8 din 9 produse FastTech sunt aruncate la gunoi, deși conțin materiale prețioase

Consumatorii, explică cercetătorii, sunt tentați să privească articolele FastTech ca fiind de unică folosință din cauza costului lor redus.

„Produsele FastTech, deși sunt relativ ieftine, conțin materii prime valoroase, cum ar fi aurul, aluminiul, cuprul și litiul, ce pot fi refolosite pentru producția altor echipamente electrice și electronice, fără a mai fi nevoie să minăm pentru extracția altora noi, un proces foarte poluant pentru planetă.

Studiul realizat în Marea Britanie arată că fiecare adult cumpără anual 9 produse FastTech și aruncă 8, ceea ce se traduce printr-o rată de eliminare de 90%. Procesul se intensifică în jurul promoțiilor de Black Friday, când când consumatorii achiziționează produse noi și le aruncă, în masă, pe cele vechi. La fel se întâmplă și cu echipamentele electrice și electronice de mici și mari dimensiuni, pe care consumatorii le înlocuiesc cu altele noi în această perioadă.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %