Explozia magistralei de gaze de la Călimănești a ucis patru persoane

0
26
0 0
Read Time:4 Minute, 39 Second
Patru morți și cinci răniți în urma exploziei magistralei de gaz de la Călimănești, Vrancea, pe șantierul autostrăzii A7.
Departamentul pentru Situații de Urgență a precizat că șase autospeciale au intervenit la locul exploziei și că victimele au fost transportate la spital.
”În această dimineață, în dreptul localității Călimănești din județul Vrancea, a avut loc o explozie la o magistrală de gaze, aflată pe un șantier de lucru de pe autostrada A7. 5 victime transportate prin diferite forțe la CPU Adjud cu arsuri pe suprafața corporală și 4 persoane carbonizate găsite de forțele de intervenție la fața locului. Odată cu activarea Planului Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la fața locului au fost angrenate următoarele forțe de intervenție: 6 autospeciale de stingere cu apă și spumă ISU Vrancea,1 autospecială transport personal și victime multiple, 4 ambulanțe SMURD, 2 autospeciale de stingere de la SVSU Mărășești și 5 ambulanțe SAJ. 2 elicoptere SMURD (București și Galați) asigură transportul a două dintre victime de pe Aeroportul Bacău la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni din București, respectiv Spitalul Clinic de Urgență București. Totodată, a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ de 500 de metri în jurul zonei afectate, iar echipele de intervenție au lucrat la localizarea incendiului. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert. Planul roșu de intervenție a fost dezactivat la ora 3:30, iar echipajele de intervenție rămân active pentru investigarea completă a cauzelor și gestionarea consecințelor acestui incident. Incendiul a fost lichidat”, transmite DSU.

Ministerul Sănătății confirmă decesul celor patru persoane de la Călimănești.

”Ca urmare a exploziei care a avut loc azi noapte în județul Vrancea s-au înregistrat 5 răniți și 4 decese. Două victime care au suferit arsuri pe 30% din suprafața corporală, respectiv, 40% din suprafața corporală, au fost transportate la Spitalul Clinic de Urgență București și la Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar-Arseni” București. Amândoi pacienții sunt intubați. Așteptăm evaluările echipelor medicale astfel încât pacienții să poată beneficia de cele mai bune îngrijiri. Trei victime cu leziuni minore au fost evaluate în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal din Adjud și nu au rămas internate”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Transgaz dă vina pe constructor pentru producerea exploziei, pe motiv că nu a respectat avizul de amplasament.

”În noaptea de 21 septembrie 2023, în județul Vrancea, în jurul orei 01:15, pe conducta de transport gaze naturale Dn800 Șendreni-Onești, în zona localității Călimănești, la kilometrul 93+328 față de SCV Șendreni, respectiv kilometrul 52+174 față de NT Onești s-a produs un incident tehnic major cu foc ,în timpul execuției lucrărilor la autostrada A7 Moldova (Focșani -Bacău). Menționam faptul că, constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea „Autostrada Focșani -Bacău (inclusiv rețele de utilități) cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea”, acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect.
Reprezentanții Transgaz s-au deplasat imediat la fața locului, au întreprins toate măsurile tehnice necesare pentru stingerea flăcării, izolarea conductei de transport gaze naturale, eliminând orice alte riscuri pentru viața umană și mediul înconjurător. Nu au fost afectați furnizori sau consumatori de gaze naturale, SNTGN Transgaz SA luând toate măsurile tehnice necesare pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a zonei. SNTGN Transgaz SA transmite condoleanțe familiilor și apropiaților celor care și-au pierdut viața în acest incident”, transmite Transgaz.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a emis un punct de vedere cu privire la explozia produsă la Călimănești:

CNAIR transmite condoleanțe familiilor constructorilor care și-au pierdut viața în accidentul de pe șantierul lotului 1 al Autostrăzii Focșani – Bacău, din noaptea de 21.09.2023
Totodată, CNAIR face următoarele precizări:
1. Studiul de Fezabilitate a fost elaborat de SC Consitrans SRL București, iar indicatorii tehnico- economici au fost aprobați prin HG nr. 903/ 13.07.2022.
2. Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC) a fost realizată de SC Consitrans SRL, în baza tuturor avizelor necesare obținute inclusiv de la Transgaz:
– Aviz favorabil Transgaz nr. 219/2197 din 04.01.2021
– Aviz favorabil CTE Transgaz nr. 387/29.11.2021
În baza acestei documentații, MTI a emis Autorizația de Construire nr.11 din 27.03.2023.
3. A fost elaborat Proiectul Tehnic (PT) tot de către SC Consitrans SRL și aprobat în CTE CNAIR în data de 22.07.2022.
4. Prin decizia Directorului General al CNAIR a fost desemnată, în data de 10.02.2023, echipa de consultanță a proiectului, constituită din angajați ai DRDP Iași. Această echipă de supervizare a emis Ordinul de Începere a lucrărilor în data de 29.03.2023.
5. Antreprenorul, prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz Documentația Tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada.
6. Din informațiile pe care le avem până la această oră, antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii.
7. Astăzi, CNAIR a solicitat echipei de supervizare un raport special cu privire la împrejurările în care a avut loc evenimentul.
8. În acest moment se desfășoară cercetări ale instituțiilor abilitate ale statului, iar CNAIR nu se poate pronunța asupra cauzelor care au provocat deflagrația din noaptea de 21.09.2023.

Ne exprimăm speranța că cercetările desfășurate în cazul acestui accident nu vor provoca întârzierea lucrărilor.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %