Greva generală din educație, suspendată

0
69
0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Sindicatele au decis să suspende greva generală pentru a permite implementarea acordului și pentru a demonstra disponibilitatea lor de a colabora în vederea unei reforme sustenabile în educație.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

–   acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată.

Greva generală, care a fost declanșată în semn de protest față de subfinanțarea cronică a educației și lipsa unor condiții optime de lucru, a avut un impact semnificativ asupra funcționării școlilor din întreaga țară. Zeci de mii de profesori și personal auxiliar s-au alăturat mișcării de protest, cerând îmbunătățiri în salarizare, infrastructură școlară și investiții în educație.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %