Executivul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru reglementarea unor măsuri privind extinderea și modernizarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor naturale. Propunerea a venit din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, iar finanțarea se va realiza prin certificatele verzi încasate de Administrația Fondului pentru Mediu.
Această investiție, în valoare de 1,18 miliarde de lei, are ca obiectiv principal facilitarea accesului la gaze naturale pentru peste 165.000 de români din 42 de comune și două orașe din 11 județe: Mehedinți, Bacău, Harghita, Covasna, Constanța, Bihor, Sibiu, Hunedoara, Călărași, Giurgiu și Suceava. De asemenea, peste 190 de instituții publice, inclusiv școli și grădinițe, vor fi racordate la rețeaua de gaze naturale.
„Mă bucur să dau vești bune pentru aproximativ 165.000 de români, ce vor fi branșați la rețeaua de gaze naturale. Vom finanța din certificatele verzi proiecte de înființare sau extindere a rețelelor de gaze în foarte multe comune, orașe sau municipii. Pe lângă aceștia, se adaugă 190 de școli, grădinițe sau alte instituții publice”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.
Ministrul a subliniat și beneficiile ecologice ale acestui proiect, precizând că utilizarea gazelor naturale va reduce poluarea cauzată de arderea combustibililor solizi. „Asta ne ajută și în legătură cu poluarea, pentru că nu mai folosim sobe și combustibil solid. Ne ajută și la confort, dar și la asigurarea căldurii în case”, a explicat Fechet.
Compensații pentru acvacultură în ariile naturale protejate
Tot în cadrul ședinței de Guvern de ieri, a fost adoptată o Hotărâre de Guvern care stabilește compensații pentru activitățile de acvacultură desfățurate în ariile naturale protejate. Măsura prevede acordarea unei subvenții de 100 de euro pe hectar de luciu de apă pe an pentru fermele piscicole afectate de restricțiile impuse prin planurile de management ale ariilor protejate.
„Vom putea plăti începând de anul acesta o subvenție de 100 de euro la fiecare hectar de luciu de apă, în fiecare an, pentru acele ferme piscicole care se află în arii naturale protejate și care au anumite interdicții”, a precizat ministrul Mircea Fechet.
Această măsură este menită să sprijine un sector economic insuficient dezvoltat, în condițiile în care, potrivit oficialului, în ultimii 30 de ani, statul a oferit un sprijin redus fermelor piscicole, ceea ce a dus la o dependență crescută de importuri.
Compensațiile vor fi suportate din bugetul de stat, prin intermediul Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate, în limita fondurilor aprobate. Suma acordată nu va putea depăși 30% din cifra de afaceri realizată de beneficiari din activitatea de acvacultură în anul precedent.
Prin aceste măsuri, Guvernul României dorește să sprijine comunitățile locale, să reducă poluarea și să contribuie la dezvoltarea durabilă a sectorului piscicol din țară.