Cel mai recent studiu realizat de o echipă de cercetători din China, arată faptul că cei care aleg un post alimentar de 16 ore, devin mai sănătoși și pot avea o siluetă de invidiat.
Dacă reziști să nu mănânci nimic timp de 16 ore, vei avea un metabolism mai bun și devii mai rezistent la boli.
Postul intermitent, numit în engleză fasting diet, reprezintă un tipar alimentar în care perioadele în care o persoană mănâncă alternează cu cele în care nu consumă niciun aliment.
Un grup de cercetători de la Universitatea Hunan din China a dorit să afle dacă există un „cronometru” biologic care să înregistreze durata postului şi să declanşeze efecte benefice pentru sănătate.
Chinezii au examinat 600 de eşantioane prelevate de la șoareci din patru tipuri de ţesuturi metabolice – hepatice, muşchi scheletic, grăsime brună şi grăsime albă.
Potrivit cercetării publicate în jurnalul ştiinţific „Cell Reports”, doar postul de 16 ore poate să iniţieze o rezonanţă circadiană la nivelul a 43 de căi în ficat, rezonanţă ce se modifică punctual după hrănire.
Cercetările ulterioare au demonstrat că proteazomul hepatic coordonează această rezonanţă.
Proteazomele sunt complexe proteice ce joacă un rol esenţial în reglarea proteinelor care controlează ciclul celular.
Cercetătorii au declarat că descoperirile lor indică faptul că proteazomul hepatic poate acţiona ca un cronometru al perioadei de post şi ca un coordonator al rezonanţei căii, ceea ce oferă o ţintă pentru dezvăluirea mecanismului de bază al postului intermitent.
Postul intermitent este o strategie sigură dovedită care oferă beneficii sănătăţii, notează Xinhua.