Creierul uman poate fi menținut tânăr până la o vârstă înaintată, iar îmbătrânirea biologică poate fi încetinită. Astfel, bolile asociate cu vârsta – inclusiv demența, pot fi prevenite. Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României aduce, în faţa oamenilor, soluții care ne pot influența pozitiv calitatea vieții, prin rezultate concrete ale cercetărilor științifice.
Studiul longevității reprezintă unul dintre obiectivele principale ale Senatului Știintific, care organizează miercuri, 14 decembrie, a 3-a ediție a Conferinței Internaționale de Longevitate și Gerontologie, în parteneriat cu Societatea Română de Medicina Stilului de Viață, tema acestei ediții fiind „Îmbătrânirea activă și intervențiile în încetinirea declinului cognitiv”.
Îmbătrânirea activă nu este utopie, ci un mod firesc de a menţine înaintarea în vârstă cât mai mult timp cu putinţă, sinonim cu participarea, demnitatea, independenţa şi auto-realizarea. Conceptul presupune înaintarea în vârstă, în condiţii optime de sănătate, încurajând vârstnicii să rămână actorii propriei vieţi, să se implice în activităţi civice şi să participe în continuare la activităţi economice.
Cu toate acestea, bătrânețea este considerată de multe ori o boală și este nevoie de schimbarea acestei mentalități. Prin intermediul Conferinței Internaționale de Longevitate și Gerontologie, dar și a altor activități specifice, ne dorim să contribuim la îmbunătățirea percepției asupra acestei etape a vieţii, aducând soluții care pot susține un trai activ pentru seniori.
Scopul proiectelor de cercetare pe care Senatul Științific le derulează este acela de a oferi publicului larg posibilități reale de a afla cum putem încetini îmbătrânirea creierului, cum putem trăi cât mai mult și cât mai bine.
Îmbătrânirea activă este un concept necesar pentru progresul economic și social, iar în cadrul conferinței de longevitate, specialiștii Senatului Științific vor dezbate subiecte de interes precum: strategii privind îmbătrânire activă, impactul relațiilor sociale asupra sănătății, îmbătrânirea creierului, biomarkerii îmbătrânirii cognitive, modificările neuronale legate de declinul cognitiv, neuroplasticitatea și antrenamentul mental.