Implanturile dentare vs. Protezele dentare: Avantaje și Dezavantaje

0
11
0 0
Read Time:5 Minute, 6 Second

 

Atunci când vine vorba de înlocuirea dinților lipsă sau deteriorați, pacienții au două opțiuni principale: implanturile dentare și protezele dentare. Ambele soluții au avantaje și dezavantaje distincte, iar alegerea potrivită depinde de nevoile individuale ale pacientului.

Implanturile dentare

Avantaje ale implanturilor dentare:

 1. Înlocuire permanentă: Unul dintre cele mai mari avantaje ale implanturilor dentare este faptul că acestea oferă o înlocuire permanentă pentru dinții lipsă. Aceste implanturi sunt inserate direct în osul maxilarului sau al mandibulei, unde se integrează ferm în structura osoasă. Acest lucru le conferă o stabilitate excepțională și durabilitate pe termen lung. Cu îngrijire corespunzătoare, implanturile dentare pot dura o viață întreagă, înlocuind dinții lipsă fără necesitatea înlocuirii periodice.
 2. Aspect natural: Aspectul natural este un alt beneficiu major al implanturilor dentare. Coroanele dentare care sunt montate pe implanturi sunt create pentru a se potrivi perfect cu restul dinților dumneavoastră. Acestea sunt personalizate în ceea ce privește forma, mărimea, culoarea și textura pentru a se integra armonios în zâmbetul dumneavoastră. Rezultatul final este un zâmbet care arată și se simte la fel de natural ca dinții originali, conferindu-vă încredere și estetică.
 3. Funcționalitate îmbunătățită: Implanturile dentare restabilesc funcționalitatea masticatorie și vorbirea fără dificultăți. În timp ce protezele dentare mobile pot provoca uneori dificultăți în mâncare și vorbire, implanturile dentare vă permit să mâncați cu încredere și să comunicați eficient. Ele asigură o mușcătură stabilă și pot îmbunătăți calitatea generală a vieții datorită restaurării funcționalității normale a dinților.
 4. Prevenirea atrofiei osoase: După pierderea unui dinte, osul din jurul zonei afectate poate începe să se atrofieze treptat din lipsa stimulării normale pe care o oferă dinții naturali. Implanturile dentare, prin integrarea lor în osul maxilarului sau al mandibulei, stimulează creșterea osului. Această stimulare previne atrofia și menține integritatea structurii osoase. Prin urmare, implanturile nu numai că înlocuiesc dinții lipsă, dar și mențin sănătatea și volumul osului din acea zonă.
 5. Îngrijire ușoară: Îngrijirea implanturilor dentare este la fel de simplă ca și cea a dinților naturali. Nu este necesar un tratament special sau proceduri de întreținere complexe. Trebuie doar să continuați cu un regim de igienă orală riguros, care include periajul regulat, utilizarea aței dentare și vizitele regulate la medicul stomatolog pentru verificări și curățare profesională. Nu există necesitatea de a utiliza substanțe de adeziv sau curățare specială, așa cum este necesar în cazul protezelor dentare mobile.

Dezavantaje ale implanturilor dentare:

 1. Procedură mai complexă: Implanturile dentare implică o procedură chirurgicală și pot necesita mai mult timp pentru a fi finalizate în comparație cu alte opțiuni de înlocuire a dinților.
 2. Costuri mai mari inițiale: Implanturile dentare sunt, în general, mai costisitoare în comparație cu protezele dentare și alte soluții de înlocuire a dinților.
 3. Necesită os adecvat: Pentru a putea beneficia de implanturi dentare, pacientul trebuie să aibă o cantitate și calitate adecvată de os în zona unde urmează să fie plasate implanturile.

Protezele dentare

Avantajele protezelor dentare sunt evidente și pot reprezenta o soluție potrivită pentru anumite situații. Iată mai multe detalii despre aceste avantaje:

 1. Costuri mai reduse inițiale: Una dintre cele mai mari avantaje ale protezelor dentare este accesibilitatea lor financiară. Costurile inițiale pentru protezele dentare sunt, în general, mai mici decât cele pentru un implant dentar. Acest aspect face ca protezele dentare să fie o opțiune atractivă pentru persoanele cu bugete limitate sau pentru cei care nu doresc să investească într-un tratament mai costisitor.
 2. Procedură non-invazivă: Plasarea protezelor dentare nu implică o intervenție chirurgicală majoră. Acest lucru înseamnă că procesul de adaptare la proteze este mai rapid și mai ușor decât cel al implanturilor dentare. Nu este necesară vindecarea osului sau a gingiilor, ceea ce reduce perioada de recuperare.
 3. Versatilitate: Protezele dentare pot înlocui mai mulți dinți lipsă sau deteriorați într-o singură procedură. Această versatilitate le face o opțiune atractivă pentru persoanele care au pierdut mai mulți dinți în aceeași zonă sau care au probleme multiple cu dinții.

Deși protezele dentare au numeroase avantaje, există și dezavantaje importante de luat în considerare:

 1. Instabilitate: Protezele dentare pot fi mai puțin stabile decât implanturile dentare. Pentru a le menține în loc, adesea este necesară utilizarea de adezivi dentari. Cu toate acestea, chiar și cu adezivi, protezele pot deveni instabile în timp, ceea ce poate duce la disconfort și limitări în funcționalitatea lor.
 2. Dificultăți în mâncare: Protezele dentare pot crea dificultăți în masticare și pot limita opțiunile alimentare ale persoanei. Uneori, pot apărea alunecări sau senzații de disconfort în timpul mâncării. Aceasta poate duce la o dietă mai restricționată și la dificultăți în consumul anumitor alimente, mai ales a celor tari sau crocante.
 3. Sensibilitate și disconfort: Unele persoane pot experimenta disconfort și iritații ale mucoasei orale în timpul purtării protezelor dentare. Aceasta poate fi cauzată de frecarea protezei împotriva gingiilor sau a altor țesuturi moi ale gurii. Sensibilitatea și disconfortul pot necesita ajustări periodice ale protezei pentru a se obține un confort optim.

Cum vă poate ajuta Clinica Cris Smile în alegerea potrivită?

Clinica Cris Smile este o clinică stomatologică de încredere care oferă o gamă completă de servicii stomatologice pentru toate nevoile dvs. Cu o echipă de medici experimentați și echipamente de ultimă generație, Clinica Cris Smile vă poate ajuta să luați cea mai bună decizie în ceea ce privește înlocuirea dinților lipsă sau deteriorați sau un aparat dentar dacă este necesar.

Echipa noastră de specialiști vă va oferi o evaluare completă și vă va explica în detaliu toate opțiunile disponibile, astfel încât să puteți lua o decizie informată și să luați în considerare avantajele și dezavantajele implanturilor dentare și ale protezelor dentare. Cu abordarea noastră personalizată și orientată către pacient, ne dorim să vă ajutăm să obțineți un zâmbet sănătos și frumos, care să vă reda încrederea în sine și să vă îmbunătățească calitatea vieții.

Alegerea între implanturile dentare și protezele dentare depinde de o serie de factori, inclusiv starea dumneavoastră orală, bugetul disponibil și preferințele personale. Cu ajutorul experților de la Clinica Cris Smile, veți putea face cea mai bună alegere pentru nevoile dumneavoastră și veți putea să vă bucurați din nou de un zâmbet sănătos și strălucitor.

Cauți Cabinet stomatologic sector 4? Alege Cris Smile!

 • Strada Nasaud 68A, sector 5, Bucuresti
 • 0723918404
 • rahova@cris-smile.ro
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %