Ion Caramitru, comemorat la la Ambasada României în Irlanda de celebri artiști irlandezi și britanici

0
59
0 0
Read Time:3 Minute, 9 Second

Actorul Ion Caramitru a fost comemorat la Ambasada României în Irlanda, la doi ani de la trecerea sa în neființă, prin intermediul expoziției de fotografie „Beyond the Stage” (Dincolo de scenă), la eveniment participând mai mulți artiști irlandezi, dar și un public numeros, care i-a adus un omagiu marelui artist român.

Printre cei care și-au amintit de Ion Caramitru cu acest prilej s-au numărat Laurențiu-Mihai Ștefan, Ambasadorul României la Dublin, regizoarea Lynne Parker, director artistic Rough Magic Theatre Company, Randall Shannon, director al Wexford Festival Opera și fotograful Florin Ghioca, autorul fotografiilor expuse la sediul Ambasadei României în Irlanda.

„Îmi doream foarte mult să-l celebrăm pe Ion Caramitru – nu spun „comemorăm”, pentru că el este viu în sufletele și în mintea noastră, și când spun de noi, nu mă refer doar la personalul ambasadei sau la românii din Irlanda, ci și la foarte mulți oameni de cultură, artiști, regizori care au lucrat cu el, l-au cunoscut. Voiam foarte mult să fie din nou cu noi, printre noi și îi mulțumesc fotografului Florin Ghioca, cel care a adus umanitatea lui Ion Caramitru dincolo de scenă și a prins emoția atât de bine în toate aceste imagini”, a declarat cu acest prilej ambasadorul României în Irlanda, Laurențiu-Mihai Ștefan.

Chiar dacă nu au fost prezenți în persoană, mai mulți oameni de cultură irlandezi și britanici și au ținut totuși să transmită mesaje video, iar acestea au fost proiectate cu prilejul vernisajului. Printre aceștia s-au numărat celebrul actor Michael Pennington, care a citit un pasaj dedicat lui Ion Caramitru din cartea sa de memorii, prof. Michael Dobson, președintele The Shakespeare Institute din Stratford-upon-Avon, care l-a văzut și l-a apreciat pe actorul român în mai multe roluri shakespeariene, precum și actorul și scenaristul Mark O’Halloran, care a lucrat cu Ion Caramitru la filmul „Adam and Paul”.

„Este un eveniment care ar trebui să se întâmple oriunde, acolo unde personalitatea lui Ion Caramitru a ajuns. S-a organizat la Londra, s-a întâmplat la București și la Chișinău până acum și mă bucur că inițiativa aceasta a Ambasadei României în Irlanda s-a concretizat într-un eveniment de excepție, care a adus laolaltă o mulțime de artiști irlandezi și nu numai, oameni care l-au cunoscut, au lucrat cu Ion Caramitru și au ținut să îl comemoreze. El a creat punți de cultură între români și irlandezi și mă bucur că l-am adus din nou la Dublin, pentru ca publicul să-l vadă așa cum foarte puțină lume l-a cunoscut până acum”, a precizat fotograful TNB, Florin Ghioca.

Expoziția organizată de Ambasada României în Irlanda, cu sprijinul organizației I Love Community, Aqua Carpatica și IATP (International Association of Theatre Photographers) cuprinde mai multe fotografii inedite reprezentându-l pe Ion Caramitru în diverse ipostaze, un elogiu adus memoriei acestuia, o aniversare a carierei sale remarcabile, dar şi o comemorare a celui care a fost unul dintre cei mai importanţi actori ai scenei româneşti.

Printre personalităţile care apar în imagini alături de Caramitru se numără Regele Charles III, care a vizitat Teatrul Naţional din Bucureşti în 2017, precum şi preşedinţii Klaus Iohannis și Maia Sandu, filosoful Mihai Şora, criticul de teatru George Banu, actrița Juliette Binoche sau jucătoarea de tenis Simona Halep.

Expoziția „Dincolo de scenă” cuprinde fotografii inedite din ultimii opt ani de viață ai lui Ion Caramitru, realizate de fotograful Teatrului Național din București, Florin Ghioca: sunt imagini din turnee, din culise, din cabina lui Ion Caramitru de la TNB sau din diverse întâlniri cu personalități publice. Această expoziție a fost vernisată inițial în deschiderea Reuniunii Teatrelor Naționale, care a avut loc la Chișinău, în septembrie 2022, ulterior în deschiderea Festivalului Național de Teatru de la București, în luna noiembrie a aceluiași an.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %