Jurnal de Viață – expoziția care sparge barierele prejudecăților dintre generații și evidențiază culorile vârstei înaintate

0
78
0 0
Read Time:3 Minute, 34 Second

Jurnal de viață – o expoziție de arte vizuale realizată de bursierii programului național Tinere Talente 2023va fi prezentată publicului iubitor de artă în perioada 12 mai – 04 iunie 2023 de Fundația Regală Margareta a României la Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu. Este a treia colecție de lucrări realizată pe această temă socială de bursieri ai Fundației, un mesaj artistic de solidaritate și admirație pentru cei care au experimentat viața până la o vârstă înaintată. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 12 mai, la ora 17.00, la Casa Filipescu-Cesianu, urmat de un recital outdoor susținut de bursierii de la secțiunea muzică din programul Tinere Talente 2023.

Colecția de lucrări, realizată prin diferite tehnici – pictură, colaj digital, fotografie, ilustrații digitale, tuș pe hârtie, are la bază reprezentarea simbolistică a senectuții, pornind de la poveștile de viață ale seniorilor, culese de tinerii artiști din rândul beneficiarilor liniei Telefonul Vârstnicului, înscriși la serviciul ce are ca scop alinarea singurătății. Mărturiile aduse de istoria orală relatată de fiecare vârstnic, lucrurile pe care aceștia le păstrează, hainele pe care le poartă, până și obiectele de pe masa lor, devin reprezentări simbolice în lucrările artiștilor, povestind vizual cine sunt și de unde vin aceștia. Integrând aceste concepte și simboluri, artiștii își expun viziunea asupra vieții seniorilor, călătorind din trecut până în prezent, punând în evidență experiențele, trăirile și amintirile acestora.

Lucrările tinerilor artiști vizuali sunt expuse în aer liber, de-a lungul a 35 metri de trotuar, pe Calea Victoriei nr. 151 din București și pot fi, astfel, vizionate la orice oră, de fiecare trecător.

Cu un caracter intergenerațional, expoziția tinerilor artiști este completată de lucrări realizate de Ileana Dana Marinescu, mentor în cadrul programului Tinere Talente. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Ileana Dana Marinescu are o îndelungată și bogată activitate expozițională în galerii din România și din străinătate, iar lucrările sale se găsesc în colecții private din lumea întreagă.

Este a doua oară când particip ca expozant împreună cu bursierii la acest proiect de expunere stradală și simt că am un mare avantaj față de bursieri, pentru că nu trebuie să apelez la experiența unui senior, eu scoțând din fișierele bine organizate ale creierului meu și aducând la suprafață întâmplări, evenimente din vasta mea experiență de viață.”, Ileana Dana Marinescu, artist vizual, 79 ani. 

Expoziția a fost curatoriată de conf. univ. dr. Carmen Apetrei, Decan al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității Naționale de Arte din București, care consideră că:

”Lucrările realizate de tinerii bursieri sunt rezultatul unor „vizite” emoționante în universul senectuții prin intermediul mărturiilor și poveștilor de viață ale seniorilor din cadrul programului de asistență socială Telefonul Vârstnicului, desfășurat de Fundația Regală Margareta a României. Experiențele de viață sunt transfigurate plastic din perspectiva propriilor încercări, dar și a înțelegerii și viziunii față de un subiect atât de sensibil cum este cel al trecerii timpului. Prin intermediul „citatelor vizuale”, care ne dezvăluie ca parte a recuperării memoriei raportate la prezent, gândurile, trăirile generației care ne-a format, tinerii bursieri transmit un mesaj artistic puternic, de solidaritate și deferență pentru o generație care ne-a protejat și în siajul căreia suntem.

Mărturiile vizuale aduse pe simezele expoziției pot constitui, de asemenea, o premisă pentru înțelegerea viitorului acestor bursieri, deoarece observațiile, atitudinile și preocupările de azi ale tinerilor artiști sunt cele care le vor influența mecanismele de gândire și înțelegere și care, implicit, vor contribui la configurarea și modelarea propriilor cariere artistice.”

Recitalul de muzică clasică din deschiderea expoziției are un program muzical care cuprinde piese de Astor Piazzolla, Frederic Chopin, Giacomo Puccini, Joe Henderson, Johan Strauss, Bedrich Smetana, L. van Beethoven, Ennio Morricone, în interpretarea bursierilor Alexandra Barbosa – oboi, Teodora Boloca – violă, Raluca Ciula – clarinet, Julia Coteanu – violoncel, Irina Petrescu – pian, Iasmina Sava – pian, Isabela Stănescu – canto, Iurie Surguciov – violoncel, Claudiu Șutu – saxofon, Teodora Todoran – vioară și Emilia Tudorache – canto. Invitate: Monica Coteanu – pian și Patricia Coteanu – vioară.

Evenimentul Jurnal de viață face parte dintr-o serie de acțiuni prin care 30 tineri talentați, artiști vizuali și muzicieni, aflați la începutul carierei, sunt promovați și susținuți, pe parcursul lui 2023, pentru dezvoltarea și manifestarea lor artistică de Fundația Regală și partenerii săi. Multe dintre proiectele propuse publicului au un mesaj social legat de contextul și provocările societății actuale, comunicat prin intermediul actelor artistice.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %