Cele mai păzite secrete ale Epocii de Aur vor fi dezvăluite în noua serie de reportaje şi dezbateri de la TVR 1. Programul ce poartă semnăturile Ralucăi Rogojină şi Roxanei Tarhon se vede din 26 noiembrie, în fiecare duminică de la ora 18.00. „Ceauşescu, pacea şi minciuna” – primul episod.
Trăim vremuri în care cunoașterea istoriei dobândește proporții mitice. Iar istoria trebuie știută pentru ca greşelile trecutului să nu fi repetate. Trecutul trăiește, e viu, ia parte la prezent și îl influențează uneori în cel mai dramatic mod. Pentru a ne ajuta să nu uităm ce a fost şi să clădim viitorul pe un fundament real, una dintre cele mai apreciate echipe de jurnalişti ai Televiziunii Române îşi propune să demonteze „Miturile comunismului”. Din 26 noiembrie, urmărim în fiecare duminică, de la 18.00, reportaje realizate de Raluca Rogojină, Roxana Tarhon, Irina Luca, Gheorghe Preda, Raluca Tudor, într-o emisiune ce face lumină asupra unor evenimente din istoria recentă a României. Reportajele sunt însoţite de dezbateri în platou, moderate de Irina Luca.
„TVR este unica deținătoare a istoriei ultimilor 50 de ani, în imagini! Astfel, putem dezvălui întâmplări pe care partidul le-a îngropat în dulapul cu cadavre și despre care TVR a păstrat imagini fabuloase, foarte multe difuzate în premieră. Pornim pe firul întâmplărilor, ne întoarcem în timp, căutăm supraviețuitorii și răspunsurile. Vom dezvălui cele mai păzite secrete ale Epocii de Aur: cursa înarmărilor, cum s-a făcut plata datoriei externe, problema petrolului, legea ilicitului, programul nuclear al lui Ceaușescu etc.”, ne divulgă Raluca Rogojină, producător – alături de Roxana Tarhon – al emisiunii, câteva dintre subiectele pe care le vom urmări la „Miturile comunismului”.
Fiecare episod va aborda istoria reală a unor întâmplări și personaje, ajutându-ne să înțelegem fapte recente ale istoriei şi ce a însemnat viața noastră în comunism. Reportajele prezentate vor fi completate de o discuție în platou. Invitații vor răspunde la întrebări și vor da mărturie despre întămplările și evenimentele puse în discuție, personaje direct implicate în subiectele prezentate, dar și istorici, cercetători, specialiști în diferitele teme dezbătute (economiști, cadre militare, oameni de cultură etc.).
„Intervievații, documentele, informațiile și imaginile de arhivă scoase la iveală după zeci de ani vor dezvălui culisele unor fapte și întâmplări pe care mulți le-au crezut uitate sau despre care cei mai mulți n-au nici cea mai mică idee. Discuția din platou se va axa pe aducerea subiectelor în actualitate și pe compararea realităților trecute cu cele prezente”, ne mai lămureşte producătorul Raluca Rogojină.
„Ceauşescu, pacea şi minciuna” este subiectul ce deschide seria „Miturile comunismului” la TVR 1
Episodul 1 aduce telespectatorilor informații despre gradul de înarmare a Romaniei în perioada comunistă, despre sprijinul pe care Ceaușescu l-a oferit ani de-a rândul unor organizații teroriste și traficul de arme pe care îl făcea cu aceeași abnegație cu care, în discursul public, susținea categoric dezarmarea.
Toate întreprinderile din România, indiferent de profil, erau pregătite ca, în caz de necesitate, să treacă rapid la fabricarea industriei de război. Documentele oficiale atestă faptul că Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre principalii furnizori de armament ai teroristului libian Muammar al-Gaddafi și al irakienilor, în războiul iraniano-irakian.
Tot documentele oficiale vorbesc despre faptul că România a sprijinit Vietnamul pe toată durata derulării conflictului dintre anii 1965 și 1973, ajutoarele economice și militare nerambursabile ridicându-se la peste 142 de milioane de ruble. În aceeași perioadă, autoritățile de la București utilizau conturi secrete pentru achiziționarea de produse speciale din Occident. Acestea se aflau sub un embargo extrem de sever impus de SUA și aliații săi din NATO, dar adeseori erau procurate în mod ilegal de spionii români.
Cât de pregătită era România pentru un posibil conflict militar în perioada comunistă? Cât este de pregătită acum, având în vedere contextul internațional? Sunt întrebări pe care Irina Luca şi le adresează invitaţilor săi, istoricul militar Florin Șperlea şi Adelin Petrișor, jurnalist senior TVR, în prima ediţie a emisiunii „Miturile comunismului”, duminică, 26 noiembrie, ora 18.00, la TVR 1.
În ediţiile următoare, reportajele şi dezbaterile vor aborda „Fițele epocii de aur”, „Metroul”, „Branduri românești”, „Pe urmele lui Moș Gerilă (Crăciunul în epoca de aur)”, „Marile zăpezi”, „Anii ’80 și datoria externă”, „Cum a fost făurit omul nou” (despre învățământ).