Muzeul Național Cotroceni găzduiește expoziția „Un Principe al Coroanei României, Nicolae”

0
50
0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Muzeul Național Cotroceni vernisează vineri, 4 august 2023, ora 12.00, în Salonul Cerchez, expoziția foto-documentară „Un Principe al Coroanei României, Nicolae”, marcând astfel împlinirea a 120 de ani de la nașterea celui de-al doilea fiu al regelui Ferdinand I și al reginei Maria.

Proiectul expozițional evocă aspecte relevante din biografia Principelui Nicolae al României, de la momente ale copilăriei în Familia Regală la rolul său politic ca membru al Regenței, precum și activități importante desfășurate în țară și în perioada de exil.

După moartea Regelui Ferdinand I și renunțarea la calitatea de principe moștenitor a lui Carol, Principele Nicolae al României a deținut funcția de membru al Regenței, postură în care a desfășurat diverse activități cu caracter politic, reprezentând țara în numele regelui Mihai I (care avea 6 ani). O dată cu restaurația Regelui Carol al II-lea, Nicolae a fost numit inspector al Armatei, Marinei și Aeronauticii, timp în care a avut reședința oficială la Palatul Cotroceni. A fost pasionat de aviație, automobilism și sport, fiind prezent la curse de maşini şi întreceri sportive în țară și străinătate. De asemenea, în perioada exilului a avut o activitate politică importantă, finanțând și patronând diverse instituții culturale, fiind însă permanent supravegheat de serviciile speciale de informații din anii 1937-1945, și, mai apoi, de Serviciul de Informații Externe al regimului comunist.

Vernisajul expoziției va fi deschis de un moment muzical. Acompaniată la pian de profesorul îndrumător Andrei Ștefan Racu, eleva Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” Saviana Rusu, soprană, va interpreta „Marșul triumfal al Aviației Române“, dedicat Alteței Sale Regale Principele Nicolae.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 5 august – 17 septembrie 2023, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381.

La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original (C.I. sau pașaport).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %