Orchestra Română de Tineret va cânta pe 3 septembrie, de la ora 19.30 la Sala Palatului din Bucureşti, în ciclul “Mari Orchestre ale Lumii” a Festivalului Internaţional “George Enescu” fiind dirijată de dirijorul Stefan Asbury, solist Jan Lisiecki. Programul va cuprinde Cercar la nota de Cornel Ţăranu, Concertul pentru pian în la minor op. 16 de Grieg şi Simfonia nr. 5 în re minor op. 47 de Şostakovici. Este a şaptea oară de la înfiinţarea sa acum 15 ani când Orchestra Română de Tineret are această oportunitate.
Programul va fi prezentat în avanpremieră la Sinaia, unde va marca pe 31 august, ora 19 la Sala Casino închiderea Festivalului “Enescu şi muzica lumii”, ediţia a 24-a. Distribuția concertului din 31 august este Cristian Sandu, solistă Adela Liculescu – pian, cu același program Cornel Țăranu, Grieg, Șostakovici. Loc deja de întâlnire plină de emoție a unui public fidel, la care în fiecare an se adaugă noi melomani, mai ales din generația tânără, Festivalul Internațional “Enescu și muzica lumii” are ca organizatori principali Centrul Național de Artă “Tinerimea Română” și Primăria Orașului Sinaia și este, iată, de aproape un sfert de secol, una dintre cele mai importante și bine expuse rampe de lansare a celor mai valoroși tineri muzicieni ai României, finalul fiind marcat de această data de Orchestra Română de Tineret.
Marin Cazacu, fondatorul Orchestrei Române de Tineret: „Noi în 2011 am cântat pentru prima dată cu Orchestra Română de Tineret la Festivalul „George Enescu” din București, invitați într-un ciclu în care includerea noastră mi se pare și astăzi uluitoare pentru o orchestră de tineret : ciclul Mari Orchestre ale Lumii. Curajul pe care l-a avut, recunosc, la vremea respectivă Mihai Constantinescu (era și Ioan Holender director artistic atunci), de a include o orchestră de tineret într-un ciclu atât de prestigios a fost un impuls deosebit pentru noi. Iar orchestra a cântat admirabil”
Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu și este primul și cel mai cunoscut ansamblu simfonic al Orchestrelor Naționale de Tineret ale României. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță, ca instrumentist într-o orchestră simfonică. Orchestra Română de Tineret este considerată una dintre cele mai bune orchestre de gen din Europa și din lume, cu o consistentă activitate pe plan internaţional.
Cristian Mandeal, dirijorul principal al ORT : „Foarte aproape de momentul de început, orchestra a fost programată în cel mai important ciclu al festivalului, acela de „Mari orchestre ale lumii”. Eram cu toții conștienți, atât Mihai Constantinescu, cât și eu cu Marin Cazacu, că nu eram cu adevărat o mare orchestră a lumii, dar faptul că am fost programați într-un astfel de ciclu a fost extrem de stimulativ pentru noi și ne-a făcut foarte vizibili pentru publicul românesc. Era foarte important ca publicul românesc să ia cunoștință cât mai mult de existența acestei orchestre.”