Peste 450 de vieți salvate prin campania de donare de sânge organizatã de Ministerul Finanțelor

0
33
0 0
Read Time:4 Minute, 49 Second

În contextul celei de-a doua ediții a Programului de titluri de stat Fidelis, în care donatorii de sânge beneficiazã de cea mai mare dobândã, MF și Rock Fm au organizat un centru de donare în incinta ministerului, unde au venit peste 220 de persoane în perioada 18-20 iulie.

„Cu inima plinã de recunoștințã adresez mulțumiri tuturor celor care și-au rupt din timpul lor și s-au alãturat acestei mișcãri de solidaritate care înseamnã salvarea a sute de vieți. Datele vorbesc de la sine, s-a donat în Minister în trei zile cam cât s-a donat într-un spital în ultima lunã. Mulțumiri speciale pentru Rãzvan Exarhu și Rock FM, alãturi de care am pornit în aceastã campanie valoroasã <<România are sânge de rocker, acum și de investitor>>        prin care ajugem sã oferim speranțã, ce nu se poate cuantifica în cifre. Mulțumesc și profesioniștilor de la Centrul de Transfuzie Sanguinã București, care cu rãbdare și cãldurã i-au primit pe toți cei care au venit sã doneze„, a transmis ministrul Marcel Boloș.

În total, în cele trei zile s-au înscris pentru donare 230 de persoane, din care 170 au finalizat donarea. Investitorii care se alãturã campaniei „România are sânge de rocker” beneficiazã în perioada 17-28 iulie de dobânda de 7,3% pentru achiziția de titluri de stat emise în lei, cu scadențã la un an, cea mai mare oferitã în cadrul acestei ediții.

„Inițiativa aceasta prin care se acordã cea mai mare dobândã este un pas bun în  promovarea  donãrii de sânge, a motivãrii  potențialilor donatori , o dovadã de apreciere a gestului acestora și indirect  un pas cãtre nevoile pacientului din spital care are nevoie de sânge. Colecta de sânge totalã a centrului a crescut semnificativ  și va  acoperi cererea  pentru mai mult de 450 pacienți„, a transmis doamna  Camelia Ruxandu, medic coordonator colecta mobilã de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguinã din București.

Dacã ai donat sânge în 2023 ai cea mai bunã dobândã la Fidelis

Dincolo de dobânda de 7,3%, un alt beneficiu oferit investitorilor donatori este scãderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei.

Este foarte important de precizat cã pot beneficia de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donãrii de sânge începând cu 1 ianuarie 2023.

În primele trei zile ale acestei ediții, peste 250 de donatori au investit în titlurile de stat Fidelis.

Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, prin intermediul bãncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercialã Românã, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori București.

În afarã de tranșa specialã, ediția FIDELIS care debuteazã pe 17 iulie va conține și emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale de 6,30% și respectiv 7,20%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 3,85%, respectiv 5,45%.

Valoarea nominalã a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Comisioane zero și câștiguri neimpozabile

În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de cãtre bãncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.

Deținãtorii de titluri de stat FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilitãțile neridicate la scadențã, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.

Informații privind termenii și condițiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului FIDELIS pot fi consultate la secțiunea Datorie Publicã și pe paginile instituțiilor partenere (www.btcapitalpartners.rowww.bcr.rowww.brd.rowww.alphabank.rowww.bvb.ro – Programul FIDELIS).        

Ce trebuie sã știi dacã donezi sânge

Pentru a putea dona sânge trebuie sã îndeplinești urmãtoarele condiții:

l        sã ai vârsta cuprinsã în intervalul 18-60 ani.
l        sã fii cetãțean român sau (în cazul strãinilor) sã ai rezidența legalã pe teritoriul României de minim 1 an și sã poți comunica minimal în limba românã.
l        sã ai la tine un act de identitate valabil (C.I., pașaport, carnet de conducere, carnet militar)
l        sã ai o stare generalã fizicã și psihicã bunã.
l        sã ai greutatea >/= 50 kg.
l        sã ai tensiunea arterialã sistolicã între 10 ºi 18 mmHg.
l        sã nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni.
l        sã nu fii în evidențã cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.)
l        sã nu ai predispoziție la sângerare prelungitã în caz de leziuni.
l        femeile sã nu fie: însãrcinate, în perioada de lãuzie, de alãptare, în perioada menstrualã sau la mai putin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual.
l        rezultatele analizelor din sângele prelevat din deget, înainte de donare, sã fie în limitele acceptabile pentru donare (hemoglobinã, glicemie, calciu, trombocite).
l        vene vizibile, bine conturate. Locul puncției sã nu aibã eczeme sau iritații.
Ce alte beneficii au donatorii

Alte beneficii pentru donatori:

ü        adeverințã pentru transport, redus cu 50% pe metrou și RATB;
ü        o zi liberã, plãtitã, de la muncã, sau adeverințã pentru școalã/ facultate;
ü        bonuri de masã în valoare de 67 lei, valabile pânã la sfârșitul anului;
ü        o datã pe an donatorii pot face un set complet de analize de sânge, gratuit, la Centrul de Transfuzie Sanguinã (la minim 1 lunã distanțã fațã de ultima donare).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %