Peste 60.000 de români cu vârste peste 40 de ani, care nu au avut anterior probleme cardiovasculare, au fost consultați de medicul de familie, iar pentru 49.000 s-au realizat și analize de laborator, în cadrul proiectului ”Totul pentru inima ta! – Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular”.
Din totalul celor consultați până în acest moment, 61% provin din mediul rural, iar 39% provin din mediul urban.
Cele mai multe persoane examinate de medicul de familie sunt din județele Dolj (10139 persoane), Constanța (6863 persoane) și Galați (4322 persoane). Cei mai mulți dintre cei examinați aparțin grupei de vârstă 40-49 ani (27%), urmați de cei din intervalul 50-54 ani (19%), 65-70 ani (16%), 55-60 ani (13%) și cei de 61-64 ani (11%). Aproximativ 14% din cei examinați au vârste de peste 71 ani.
„Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces în țara noastră. O mare parte a acestor decese ar putea fi evitate prin controlul unor factori de risc modificabili. Proiectul ”Totul pentru inima ta” urmărește identificarea acestor factori de risc și reducerea lor pentru a evita apariția bolilor cardiovasculare. Din perspectiva rezultatelor obținute până acum, subliniez faptul că medicii de familie au înțeles demersul preventiv și s-au alăturat proiectului într-un număr semnificativ. Medicii au beneficiat în proiect de instrumentele necesare pentru a convinge inclusiv persoane cu vârste începând de la 40 de ani, care în general nu consideră că ar putea fi la risc pentru boli cardiovasculare, să efectueze aceste examinări medicale și să urmeze un plan de prevenție individualizat. Pe de altă parte, proiectul a reprezentat o oportunitate de testare a persoanelor vulnerabile din mediul rural”, spune conf. univ. dr. Alexandra Cucu, manager al proiectului “Totul pentru inima ta”, director al Centrului Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate (CNEPSS).
Până la finalul proiectului, în decembrie 2023, vor fi consultate 165.001 persoane. Medicii de familie înrolați în proiect cheamă la o primă consultație persoane care anterior nu au avut probleme cardiace. Persoanele identificate cu factori de risc sunt trimise la medici specialiști sau la unul dintre cele 8 centre regionale de screening, pentru investigații de specialitate. În acest traseu, ei sunt acompaniați telefonic de către reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și Asociației Pentru Promovarea Sănătății, care le oferă informații și suport pentru a ajunge la medicul specialist.
Prima etapă a proiectului a avut loc în regiunile VEST, SUD-VEST, și SUD-EST, cu centrele regionale de screening la Timișoara, Craiova, Constanța și s-a încheiat la 30 septembrie. În prezent, persoanele din în regiunile Nord-Est, Sud Muntenia și București-Ilfov se pot testa la medicii de familie.
În total 226 de medici de familie au consultat pacienții până în acest moment, iar până la finalul proiectului, 900 de medici de familie vor fi implicati în derularea proiectului.
„Totul pentru inima ta! este un proiect de screening național realizat la un nivel nemaintâlnit până acum în România, care își propune să aducă la medicul de familie pentru consultații peste 165.001 de persoane. Ne dorim să încurajăm o practică în rândul medicilor de familie, și anume prevenția bolilor cardiace la pacienții lor, începând cu vârsta de 40 de ani„, spune Sorin Grădinaru, coordonator al proiectului, reprezentant al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).
Partenerii ce cooperează în cadrul proiectului “Totul despre inima ta” sunt: Institutul Național de Sănătate Publică (lider), Societatea Romana de Cardiologie, Asociația Română pentru Promovarea Sănătății (ARPS), Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara (IBCTM), Coaliția Organizațiilor Pacienșilor cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș (IUBCvT).
Proiectul se desfasoară în perioada iulie 2020-decembrie 2023, iar bugetul total al acestuia este de 96,544,958.23 lei.