Potențialul terapiei cu celule stem în controlul zah ă rului din sânge la persoanele cu Diabet tip 1

0
51
0 0
Read Time:4 Minute, 30 Second

În încercarea de a asigura un viitor sănătos pentru copiii lor, părinții caută în mod constant modalități inovatoare de a-i proteja pe termen lung. O opțiune revoluționară care are potențialul de a transforma viețile oamenilor pe termen lung implică recoltarea și stocarea celulelor stem găsite în sângele din cordonul ombilical la momentul nașterii.

Un tratament inovator pe bază de celule stem pentru diabetul de tip 1 poate regla în mod semnificativ nivelul de glucoză din sânge și poate reduce dependența de injecțiile zilnice de insulină, conform rezultatelor noilor studii clinice de la Universitatea din Columbia Britanică (UBC) și Vancouver Coastal Health (VCH).

„Acesta este un pas semnificativ către un remediu funcțional pentru diabetul de tip 1. Pentru prima dată, un dispozitiv bazat pe celule stem poate reduce cantitatea de insulină necesară unor pacienți cu diabet zaharat de tip 1. Cu o rafinare suplimentară a acestei abordări, este doar o chestiune de timp până când vom avea o terapie care poate elimina complet nevoia de injecții zilnice de insulină”, consideră Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Cele mai recente descoperiri medicale

Descoperirile, publicate în luna noiembrie a anului 2023 în revista Nature Biotechnology, provin dintr-un studiu clinic multicentric pentru o terapie celulară experimentală dezvoltată de compania de biotehnologie din SUA, testată clinic în Canada.

Terapia își propune să înlocuiască celulele beta producătoare de insulină, cele pe care nu le au persoanele cu diabet zaharat de tip 1. Numit VC-02, micul implant medical conține milioane de celule insulare pancreatice cultivate în laborator, inclusiv celule beta, care provin dintr-o linie de celule stem pluripotente.

Dispozitivele – de dimensiunea aproximativă a unui bandaj de tip leucoplast și nu mai groase decât un card de credit – sunt implantate chiar sub pielea pacientului, unde se speră că vor oferi o aprovizionare constantă, pe termen lung, de insulină auto-susținută.

Fiecare dispozitiv este ca o fabrică în miniatură producătoare de insulină”, a spus co-autorul Dr. Timothy Kieffer, profesor în cadrul departamentelor de chirurgie și științe celulare și fiziologice de la UBC.

Dispozitivele pot crea o aprovizionare naturală și pe termen lung de insulină

Celulele insulare pancreatice, crescute din celule stem, sunt ambalate în dispozitiv pentru a recrea, în esență, funcțiile de reglare a zahărului din sânge ale unui pancreas sănătos. Acest lucru poate avea beneficii uriașe în comparație cu transplantul de celule derivate de la donatori, care sunt puțin disponibile, având în vedere că se poate crea o aprovizionare practic nelimitată.

Studiul clinic a fost desfășurat la Spitalul General din Vancouver, dar și în Belgia și SUA. Zece participanți, care nu aveau producție de insulină detectabilă la începutul studiului, au suferit o intervenție chirurgicală pentru a primi până la 10 implanturi de dispozitive fiecare.

Șase luni mai târziu, trei participanți au arătat markeri semnificativi ai producției de insulină și și-au menținut aceste niveluri pe tot parcursul studiului, timp de un an. Acești participanți au petrecut mai mult timp într-un interval optim de glucoză din sânge și și-au redus aportul de insulină administrată extern.

Rezultatele sunt cele mai recente dintr-o serie de studii clinice finanțate de Rețeaua de celule stem din Canada și conduse de echipa UBC-VCH.

Apariția unui tratament funcțional pentru diabet necesită un efort coordonat și de colaborare. Este nevoie de studii intense, efectuate de către cercetători de top din instituții de vârf la nivel mondial, finanțatori, și companii inovatoare de biotehnologie care pot produce și scala tehnologia. Așteptăm cu nerăbdare să vedem ce urmează în cercetarea diabetului care va schimba jocul ”, continuă Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

În Canada, se estimează un număr de aproximativ 300.000 de oameni care trăiesc cu diabet zaharat de tip 1. Se estimează că diabetul costă sistemul canadian de îngrijire a sănătății 29 de miliarde de dolari anual.

Anterior, într-un studiu din 2021, cercetătorii au fost primii care au arătat că abordarea tratamentului cu celule stem ar putea produce insulină în corpul uman. Cel mai recent studiu a încercat să crească semnificativ cantitatea de insulină produsă prin folosirea de două până la trei ori mai multe dispozitive per participant, alături de un design actualizat al dispozitivului.

Ne imaginăm un viitor în care persoanele cu diabet zaharat de tip 1 vor putea să-și trăiască viața fără injecții zilnice de insulină și fără medicamente care suprimă imunitatea”, a spus dr. Thompson. „Acest viitor este acum la îndemână, iar Canada deschide calea în eforturile de a aduce pacienților aceste tratamente noi.”

În luna martie, MedLife Stem Cells Bank te invită la Târgul de Mărțișor cu super reduceri la pachetele de celule stem. Solicită oferta pe www.stemcellsbank.ro/targ-martisor și ești înscris automat în tragerea la sorți prin care poți câștiga un pachet de recoltare și stocare celule stem.

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grijă pe care le-o porți pe viață copiilor tăi. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garanția MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România. Astfel, ai siguranța că celulele stem ale copilului tău sunt recoltate și stocate la cele mai înalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura bancă de celule stem din România care folosește cea mai avansată tehnologie disponibilă în lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automată, recuperarea celulară este maximă (99,78%) fără a fi nevoie de intervenții (și posibile erori) umane.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %