Premieră în istoria Eurovision. Vor putea vota și telespectatorii din țările care nu concurează

0
106
1 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune a luat o decizie istorică. Va permite ca la Eurovision 2023 să voteze și telespectatori din alte țări, altele decât cele care nu concurează în competiția muzicală.

Potrivit EBU, telespectatorii vor putea să voteze pe o platformă online securizată, iar lista completă cu ţările eligibile va fi publicată cu puţin timp înaintea concursului, organizat de obicei în luna mai.

„Voturile din ţările care nu participă la concurs vor fi combinate pentru a crea un set de punctaje cu aceeaşi pondere ca o ţară care participă atât în semifinală, cât şi în marea finală”, au anunţat reprezentanţii EBU.

Astfel că votul din „restul lumii” îi va permite publicului să îşi consolideze puterea de a influenţa rezultatul concursului şi să recunoască adresabilitatea globală a concursului, care a înregistrat anul trecut o audienţă TV de peste 160 de milioane de telespectatori.

Concursul Eurovision 2023 va fi organizat în oraşul Liverpool din nordul Angliei în numele ţării câştigătoare din acest an, Ucraina.

EBU a adoptat modificări şi pentru sistemul de votare în cadrul semifinalelor concursului Eurovision: artiştii calificaţi în marea finală vor fi decişi începând de anul viitor doar pe baza voturilor exprimate de către public, nu în baza unei combinaţii alcătuite din votul publicului şi votul juriilor naţionale alcătuite din experţi din industria muzicală.

Rezultatele din marea finală vor fi în continuare decise de o combinaţie formată din voturile exprimate de public şi de juriile naţionale.

EBU a precizat că aceste schimbări au fost adoptate pentru a proteja integritatea concursului, după ce a constatat o serie de „tipare neconforme de votare” în cazul a şase ţări care au participat la ediţia din 2022.

Ucraina a câştigat cea de-a 66-a ediţie a concursului Eurovision prin intermediul grupului Kalush Orchestra, care a interpretat cântecul „Stefania”, ce a primit un număr record de puncte – 439 – în urma voturilor exprimate de public.

Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat participarea României la cea de-a 67-a ediţie a Eurovision Song Contest, care se va desfăşura în luna mai 2023 în Marea Britanie.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %