Primăria Timișoara vrea un stadion de fotbal de tip Lego. Demolarea actualului stadion, amânată

0
74
0 0
Read Time:4 Minute, 27 Second

Concurs de proiecte de stadioane noi la Timișoara între Primărie și Consiliul Județean Timiș. Între timp, demolarea actualului Stadion Dan Păltinișanu, se lasă așteptată din motive financiare și…birocratice.

Orașul de pe Bega, fără echipă de fotbal în Liga I, dar cu două proiecte de stadion. În timp ce Consiliul Județean Timiș, condus de Alin Nica de la PNL, anunța în urmă cu trei luni faptul că e gata studiul de fezabilitate pentru noul stadion ce va rupe gura târgului, acum patru zile, Viceprimarul Primăriei Timișoara, Cosmin Tabără, Președinte al PNL Timișoara, anunță că Primăria vrea să construiască un stadion de tip Lego.

”A fost finalizat studiul de fezabilitate pentru noul stadion din Timișoara! Terenul pe care va fi realizată construcția aparține integral Consiliului Județean Timiș, finanțarea a fost atrasă de aceeași instituție, însă demararea lucrărilor depinde de Guvern. Consiliul Județean Timiș este pregătit să acopere toate costurile de demolare, de pregătire a terenului și de asigurare a utilităților, motiv pentru care facem un apel public către Guvernul României să urgenteze aprobarea indicatorilor tehnico-economici și să dea hotărârile care permit începerea lucrărilor. Zic „facem apel” deoarece susțin solicitările suporterilor, ale familiilor care au juniori care se antrenează și, nu în ultimul rând, înțeleg nevoia organizatorilor de evenimente care depind de existența unui spațiu care să facă posibile evenimentele de anvergură, în interiorul orașului. Stadionul nou este una dintre cele mai importante investiții de infrastructură care urmează a fi făcute în Timișoara, va costa peste 137 milioane de euro și va avea 32 mii de locuri. Consiliul Județean Timiș va contribui, din buget propriu, cu 7 milioane de euro. Noul stadion va fi unul multifuncțional, cu facilități sportive, expoziționale și de divertisment, gândit pentru întreaga comunitate. Investiția va fi realizată de către Compania Națională de Investiții, arena urmând a fi predată în patrimoniul județului Timiș”, declara Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timiș, în urmă cu trei luni.

Luni, Cosmin Tabără, viceprimarul municipiului Timișoara, a anunțat, că au fost depuse actele necesare pentru a fi demarată construcția unui nou stadion de tip Lego, în zona Buziașului.

”𝐒𝐭𝐚𝐝𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 „𝐋𝐞𝐠𝐨” – 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆ 𝐮𝐧 𝐩𝐚𝐬 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐯𝐢𝐬𝐮𝐥 𝐭𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐫𝐞𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫! Suntem în grafic cu desfășurarea etapei de proiectare a stadionului „Lego”. Ieri au fost depuse documentațiile în vederea dezbaterii proiectului în Comisia de Urbanism, urmând ca apoi să începem etapa de obținere a avizelor și de întocmire a proiectului în detalii. Așa cum am promis, stadionul va avea peste 10.000 de locuri, având și o tematică specifică DOAR Timişoarei, o surpriză pe care o vom dezvălui în viitorul apropiat. Țin să le mulțumesc suporterilor care și-au adus contribuția la realizarea proiectului cu idei și sugestii apărute în mai multe întâlniri pe care le-am avut cu ei și cu proiectanții, astfel ca micile detalii foarte importante pentru suporteri să fie realizate încă din faza de proiectare. Le mulțumesc proiectanților și antreprenorului care au avut toată deschiderea pentru aceste sugestii. Mulțumesc vechii administrații de la care am preluat ideea și SF-ul acestui stadion pe care, astăzi, reușim să-l prezentăm Timișoarei într-o nouă etapă. Dacă toți factorii de decizie ai instituțiilor avizatoare vor înțelege importanța acestui proiect pentru timișoreni, tineri și mai ales iubitori de sport, la sfârșitul acestui an, sau cel târziu la începutul celui viitor, vom începe construcția propriu-zisă. De asemenea, mulțumesc echipei de la Baze Sportive, celor de la Urbanism implicați, Biroului de Achiziții!”, a scris Viceprimarul Tabără pe facebook.

Stadionul de tip Lego ar costa 24 milioane de euro și va fi unul de categoria 4 UEFA. În timp ce stadionul pe care vrea să-l construiască Consiliul Județean Timiș, ar costa 137 milioane euro și ar avea 32,000 de locuri.

Între timp, actualul stadion Dan Păltinișanu, construit în epoca comunistă, zace în paragină. CJ Timiș caută 6 milioane de euro pentru a-l demola.

„Am facut un pas important, am aprobat indicatorii tehnico-economici ai documentatiei in ceea ce priveste demolarea stadionului. Vorbim de o estimare a proiectantului de 29 de milioane de lei cu TVA inclus, desigur aceasta suma speram noi sa scada destul de mult in urma licitatiei si in urma unui interes crescut pentru acest proiect. In paralel, cei de la CNI urmeaza sa adopte in Comisia Tehnico-Economica a Companiei Nationale de Investitii si in Comisia Tehnico-Economica a Ministerului Dezvoltarii indicatorii tehnico-economici pentru faza SF privind construirea stadionului. Aceste demersuri, demolare si construire, se fac in paralel”, a precizat vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Alexandru Proteasa în 28 iunie 2023.

Ministrul Dezvoltării a declarat, la Timișoara, că în acest moment se realizează un studiu de trafic și se obțin ultimele avize, astfel încât să poată începe demolarea stadionului „Dan Păltinișanu”, iar apoi construirea unei noi arene.

„Știu care este așteptarea pe care o au cetățenii din Timișoara. Este legată de viitorul stadion care ar trebui să înceapă cât se poate de repede. S-a finalizat studiul de fezabilitate, suntem în etapa în care se obțin avize, se discută de studiul de trafic din zona respectivă. Este un proiect extrem de mare, un proiect în valoare de 850 milioane lei, pentru 31.500 de locuri. În zona respectivă va exista o aglomerare foarte mare și atunci este necesar un astfel de studiu de trafic în zonă”, a declarat Adrian Veștea.

Între timp, se vehiculează diverse machete de Stadion la Timișoara.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %