RoVentura pornește în periplu prin Maramureș

0
35
0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

„Roventura” își continuă periplul prin Maramureș, sâmbătă, de la ora 15:00, la Kanal D, la Sighetu Marmației, regiunea istorică, loc ce respiră tradiție și statornicie dar care cucerește și prin simplitate și frumusețe, la tot pasul. 

George Mihai și Andreea Străvoiu ne invită să vizităm, prin intermediul „ROventura”, unul dintre cele mai fermecătoare și pitorești locuri din țară, Muzeul Satului Maramureșean.

Asemenea unui cufăr plin de comori, satul – muzeu de pe dealul Doboieș adună laolaltă, restaurate și conservate, unele dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură populară din țară.  Adevărată rezervație de monumente de arhitectură țărănească, muzeul ține cont de tradițiile străvechi maramureșene și vedem asta în fiecare gospodărie și la fiecare detaliu. Bucurându-se inclusiv de recunoașterea internațională UNESCO, acest muzeu al satului poartă pe umerii săi parcă întreaga moștenire a unui neam.

Muzeul, așa cum arată astăzi, creează impresia unui sat care a evolut de la cel de tip răsfirat și risipit, la cel de tip adunat, cu ulițe întortocheate, în vatră, și poteci mărginașe, pe care ai rătăci ore în șir.

Autenticul e la el acasă aici, în orice gospodărie și-n fiecare casă, iar de aici pleci cu sentimentul că ai lăsat bunicii în spate, petrecându-te cu privirea din poartă. Exact sentimentul acesta ne aduce înapoi aici, în vatra satului ce prinde parcă viață când e plin de turiști. Trecem apoi Gutâiul, prin pasul ce separă Sighetu Marmației de Baia Mare și nu ne oprim până la Barajul Firiza, una dintre cele mai grandioase realizări comuniste, un veritabil templu al naturii.

De la legendarii pești uriași despre care se spune că ar viețui aici, mergem pe firul apei, pe valea străjuită de Igniș, uriașul de piatră al Maramureșului, până la zvârlugile care înoată în bazinele uneia dintre celei mai vechi păstrăvării din țară, la Lostrița.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %