Scandal la INS din cauza numirilor în funcțiile de conducere

0
94
0 0
Read Time:3 Minute, 16 Second

Comitetul de conducere – Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti (SINSB), membru al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) afiliată la Confederația Natională Cartel Alfa susține că numirile în funcțiile de conducere din cadrul INS se fac pe alte criterii decât cele legale.

Modul defectuos de coordonare a unor servicii/direcții aflate în subordinea președintelui INS, domnul Tudorel Andrei, a condus în timp la o încadrare salarială discriminatorie în cadrul instituției, la un val de procese declanșate pe probleme de salarizare, la cheltuieli nejustificate a banului public pe cheltuieli de judecată și pe dobânzi reparatorii. Camarila de personaje aduse de către conducerea INS, oameni fară vechime în domeniul statistic, a condus în timp la serioase disfuncționalități ale instituției.

Direcții create cu dedicație peste noapte, angajări făcute „șmecherește” la nivel teritorial pentru a transfera apoi anumite personaje în sediul central și a le numi rapid în funcții de conducere în semn de mulțumire pentru elogiile apărute în presă în perioada în care salariații își cereau drepturile dar și demisia președintelui INS în stradă, mutări în zone cheie de conducere din cadrul serviciilor suport ale altor personaje ce anterior aveau activități diferite cu scopul de a bloca orice drept cuvenit salariaților dar și desemnarea prin ordin a acoliților în comisiile și grupurile de lucru importante din INS, au ca obiectiv întregirea grupului de „coriști” ce lucrează intens la crearea unei imagini imaculate a președintelui INS și care îi asigură astfel păstrarea funcției cu prețul umilirii, persiflării, persecutării, abuzului și blocării prin orice mijloc a posibilității salariaților de exprimare a nemulțumirilor sau de a cere și obține drepturi.

Remarcăm cu indignare că deși de 2 ani angajații INS și-au manifestat nemulțumirea și au cerut demisia președintelui INS printr-o multitudine de acțiuni sindicale, atât la nivel intern cât și în spațiul public, pentru neimplicarea și lipsa de interes legată de nivelul salarial în raport cu alte instituții de aceeași importanță, dar și pentru condițiile de lucru în ceea ce privește echipamentul sau sediile Direcțiilor Teritoriale de Statistică, continuă sarabanda privilegiaților din directa sa subordonare, persoane ce apar precum ciupercile după ploaie și care, evident dintr-o pură coincidență, ajung să ocupe funcții de conducere.

Lipsa cursurilor de formare profesională, slaba dotare tehnică a instituției, valul de ieșiri din sistem va duce cu siguranță la o deprofesionalizare a salariaților din INS.

Pe această cale dorim să ne arătam îngrijorarea privind viitorul acestei instituții de prestigiu a statului român.

De asemenea vom informa Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie – FNSA, organizaţie sindicală reprezentativă la nivel naţional şi la care suntem afiliaţi în vederea stabilirii acţiunilor de protest şi a modului de desfăşurare a acestora, ca urmare a lipsei de interes instituțional a președintelui INS, a lipsei de respect arătat profesionalismului statisticianului și a desconsiderării funcției publice.

În cazul în care decidenții politici nu vor avea nici de această dată o reacție vehementă vom ajunge la o situație de blocaj instituțional privind furnizarea de date atât de importante pentru societate.

Ce le solicităm autorităţilor:
Stoparea acţiunilor de numire în funcții de conducere din cadrul instituției pe criterii de prietenie și interese personale și demiterea de urgență a acestor personaje cu calificări în alte domenii. În acest sens, Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie – FNSA vor sesiza Corpul de Control al Primului-ministru în vederea constatării aspectelor semnalate şi dispunerea măsurilor.
Deschiderea dialogului pentru rezolvarea revendicărilor și încetarea denigrării demnității statisticienilor.

„Ne vom desfăşura activitatea în continuare”
Cu toate presiunile şi atacurile care vor urma cu scopul vădit de intimidare şi destructurare, Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti îşi vă continua activitatea şi îşi va menţine aceeaşi atitudine.

Întotdeauna Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti a căutat o cale de dialog pentru respectarea drepturilor şi stoparea discriminărilor salariaţilor din INS, considerând că declanşarea conflictului de muncă duce la afectarea imaginii instituţiei şi implicit la un blocaj economic și social.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %