Află de la specialiștii Stem Cells Bank despre cele mai recente descoperiri în tratamentul accidentului vascular cerebral cu terapia de ultimă oră cu celule stem. Celulele stem arată rezultate promițătoare în inversarea efectelor accidentului vascular cerebral și potențialul de regenerare a celulelor creierului. Explorează beneficiile și limitările terapiei cu celule stem pentru accidentul cerebral vascular și află cum poți beneficia de un viitor mai luminos!
Terapia cu celule stem pentru accidentul vascular cerebral utilizează celule stem pentru a ajuta la recuperare prin înlocuirea țesutului cerebral deteriorat și restabilirea funcției pierdute. Celulele stem mezenchimale (MSC) sunt un obiectiv principal datorită potențialului lor de a se diferenția în neuroni și de a trata diferite tipuri de accidente vasculare cerebrale.
În acest articol, analizăm beneficiile și limitările utilizării celulelor stem mezenchimale pentru tratamentul accidentului vascular cerebral și revizuim cele mai recente cercetări și dezvoltări în acest domeniu promițător.
Terapia cu celule stem – soluție în cazul unui accident vascular cerebral
Terapia cu celule stem în cazul unui accident vascular cerebral este o nouă opțiune promițătoare de tratament care este explorată pentru a ajuta pacienții să se recupereze după efectele debilitante ale unui accident vascular cerebral. Rezultatele clinice au fost interesante, iar celulele stem pot oferi un nou tratament atractiv pentru a promova recuperarea.
„Ideea de bază din spatele acestei terapii este utilizarea celulelor stem pentru a reduce neuroinflamația, pentru a ajuta la regenerarea țesutului cerebral deteriorat și a celulelor neuronale pierdute din cauza unui accident vascular cerebral. Celulele stem se pot diferenția în diferite tipuri de celule și pot înlocui celulele deteriorate din corpul uman, făcându-le candidații ideali pentru medicina regenerativă.” explică Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).
Celulele stem mezenchimale promovează repararea creierului prin angiogeneză, neurogeneză și neuroprotecție. Studiile clinice arată că terapia cu celule stem poate îmbunătăți funcția neurologică. Au fost necesare cercetări suplimentare pentru a optimiza protocoalele de terapie și pentru a înțelege efectele pe termen lung.
Beneficiile multiple ale celulelor stem
Conform unui studiu din 2021 – celulele stem mezenchimale au mai multe beneficii, inclusiv a fi imun-privilegiate, simplu de obținut, capabile de a fi stocate pentru o perioadă lungă de timp și gestionate convenabil.
În plus, utilizarea acestora într-un cadru clinic nu ridică preocupări etice. Deși dovezile tot mai mari susțin utilizarea lor în tratamentul accidentului vascular cerebral, mai există provocări care trebuie abordate.
Studiul a analizat siguranța și eficacitatea celulelor stem mezenchimale în tratarea accidentelor vasculare ischemice și hemoragice. Cercetările cu celule stem au descoperit că terapia cu celule duce la rezultate promițătoare în unele teste funcționale neurologice în studiile preclinice.
Progrese promițătoare în terapia cu celule stem pentru tratamentul accidentului vascular cerebral
Cercetarea cu celule stem a arătat rezultate promițătoare în tratarea accidentului vascular cerebral, în special folosind celule stem mezenchimale derivate din măduva osoasă, țesut adipos sau sânge din cordonul ombilical. Aceste celule au potențialul de a regenera țesutul cerebral deteriorat și de a îmbunătăți rezultatele funcționale după un accident vascular cerebral.
Celulele stem mezenchimale secretă factori de creștere și citokine care promovează angiogeneza, neurogeneza și neuroprotecția, esențiale pentru repararea și recuperarea creierului. Studiile preclinice pe modele animale indică faptul că transplantul de celule poate reduce dimensiunea infarctului, poate îmbunătăți funcția neurologică și poate îmbunătăți rezultatele pe termen lung după un accident vascular cerebral.
Studiile clinice susțin aceste constatări, cu o meta-analiză a 26 de studii randomizate controlate care au implicat 1.527 de pacienți, care prezintă îmbunătățiri semnificative ale funcției neurologice și ale activităților zilnice pentru cei tratați cu celule stem mezenchimale.
„Cercetarea cu celule stem, în special cu MSC, oferă un potențial mare în dezvoltarea de noi terapii care pot îmbunătăți rezultatele pentru pacienții cu AVC. Cercetările continue vor duce probabil la tratamente mai eficiente și la o calitate mai bună a vieții pentru cei afectați de un accident vascular cerebral. ” explică Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).
În ciuda rezultatelor promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a optimiza diferite aspecte ale terapiei.
Cum pot ajuta celulele stem la recuperarea după accidentul vascular cerebral
Când apare un accident vascular cerebral, fluxul de sânge către creier este întrerupt, ducând la moartea neuronilor. Acest lucru poate duce la diferite simptome, inclusiv slăbiciune sau paralizie pe o parte a corpului, dificultăți de vorbire și probleme de memorie. Terapia cu celule stem are potențialul de a ajuta pacienții să se recupereze după efectele unui accident vascular cerebral prin repararea țesutului cerebral deteriorat și reducerea inflamației.
Se crede că celulele stem eliberează factori de creștere care ajută la stimularea creșterii și diferențierii celulelor din jur, reducând inflamația și promovând neuroregenerarea. De asemenea, s-a demonstrat că acestea migrează în zonele cu leziuni ale creierului, unde pot ajuta la promovarea vindecării și la reducerea stresului oxidativ.
În studiile preclinice, MSC-urile reduc eficient leziunile cerebrale și promovează recuperarea funcțională după un accident vascular cerebral. Aceste rezultate sunt promițătoare, dar sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a determina siguranța și eficacitatea terapiei cu celule stem pentru pacienții cu AVC.
Nu uita să te înscrii la cele 2 Webinarii gratuite oferite de Stem Cells Bank prin Centrul PROMama în care să afli direct de la specialiști tot ceea ce trebuie să știi despre sarcină, naștere și îngrijirea bebelușului! Participă pe 19 și 20 februarie de la ora 17.00 și primești certificatul de puericultură. Înscrie-te aici https://stemcellsbank.ro/webinar
Recoltarea celulelor stem la naștere este o formă de grijă pe care le-o porți pe viață copiiior tăi. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garanția MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România. Astfel, ai siguranța că celulele stem ale copilului tău sunt recoltate și stocate la cele mai înalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura bancă de celule stem din România care folosește cea mai avansată tehnologie disponibilă în lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automată, recuperarea celulară este maximă (99,78%) fara a fi nevoie de intervenții (și posibile erori) umane.