România ajută cel mai mult Republica Moldova, relevă un sondaj de opinie realizat în rândul cetățenilor de peste Prut.
Barometrului socio-politic al Republicii Moldova, ediția a treia, lansat la Casa Oamenilor de Știință din Chișinău, a fost comandat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul, Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române și Fundația pentru Libertate Friedrich Naumann for Freedom.
29,7% din respondenți spun că România ajută cel mai mult Republica Moldova. 24,1% au indicat spre Uniunea Europeană, 9% spre Rusia și 6,7% spre SUA.
În cazul în care Republica Moldova ar fi atacată militar, cel mai mare sprijin ar veni din România (20,8%), UE – 16,5%, SUA – 13,5%, NATO – 10,5% și Rusia – 3,5%.
Dacă în 2010, doar 3% dintre moldoveni susțineau unirea cu România, acum procentul se aproape de 42%.
50,9%, ar vota la un eventual referendum pentru aderarea Moldovei la UE.
În schimb, în cazul unui referendum de aderare la NATO, 29,1% din cetățeni ar vota „pentru”. În 2016, numărul acestora era de doar 11%.
Conform aceluiași sondaj, 18% dintre moldoveni au „foarte multă încredere” în Maia Sandu, șefa statului, 17,6% au menționat că „au o oarecare încredere” în Maia Sandu, iar 49% dintre respondenți au spus că „nu au deloc încredere” în președintă.
Datele Barometrului socio-politic, un sondaj realizat de CBS Research în perioada 16-23 noiembrie curent, pe un eșantion de 1.015 respondenți cu vârsta de peste 18 ani (dintre care 55% au răspuns telefonic) și are o marjă de eroare de 3%.