Turneul naţional O harpă de poveste ajunge la București, Deva și Râmnicu Vâlcea

0
74
0 0
Read Time:3 Minute, 3 Second

La final de iunie, harpista Adriana Cazacu, alături de flautistul Mihai Vaida vor susține concerte la București (28 iunie), Deva (29 iunie) și Râmnicu Vâlcea (30 iunie) într-o nouă ediție a Turneului Național O harpă de poveste, care poartă numele Dans și fantezie.

„Pentru ediția de anul acesta a turneului ,,O harpă de poveste” propun o călătorie muzicală alături de un prieten foarte apropiat harpei, și anume flautul. Alăturarea celor două instrumente survine firesc, acestea având o complementaritate sonoră imbatabilă. Alegerea repertoriului a decurs firesc, aproape de la sine. Flautul se prezintă ca un personaj vesel, jucăuș, dansant, în timp ce harpa învăluie auditoriul cu sonorități diafane, pe alocuri misterioase, creând o stare de visare și poezie. S-a născut astfel laitmotivul acestui turneu, intitulat ”Dans și Fantezie”. Lucrările cu caracter programatic fie aparţin respectivelor genuri, fie au fost alese pentru că au o poveste ce merită auzită. (harpista Adriana Cazacu)

Preludiu din Suita în stil vechi pentru pian, op. 3 de George Enescu, Fantezia pentru flaut și harpă de C. Saint-Saens sau Syrinx de C. Debussy se numără printre piesele alese pentru acest turneu. Precum lucrările, și harpa are o poveste aparte: „Harpa cu care am început acest turneu în anii trecuţi este o bijuterie cu parfum istoric, alături de care am avut de fiecare dată o deosebită plăcere să contribui la desfășurarea firului narativ”, spune harpista Adriana Cazacu. Turneul a pornit în 2020 de la ideea de a pune în valoare o harpă veche de aproape 200 de ani, construită de faimosul fabricant de instrumente muzicale Erard. De-a lungul acetor ani, turneul a adus în prim plan acest instrument păstrat într-o stare excepțională, care aparţine unei familii cu adânci rădăcini muzicale din România, familiei Iuşceanu-Corjos. Harpa din poveste şi-a început călătoria în România în urmă cu aproape un secol. Instrumentul păstrează inscripţia primelor harpe construite de manufactura fraţilor Erard din Londra, furnizori la acel moment ai casei regale franceze şi ai casei imperiale ruse. Povestea spune că această harpă a rămas pe teritoriul actualei Românii luată de la un ofițer german aflat în retragere la finalul celui de-al doilea război mondial, la schimb pentru un sac de merinde, fiind coborâtă dintr-o căruță pe ulița unui sat din vestul Transilvaniei, în care se afla acesta în timpul retragerii armatei germane din 1944. Prin proiectul O harpă de poveste organizatorii și-au propus readucerea la viață a acestei bijuterii, harpa cu dublă acţiune Erard, un instrument care simbolizează rădăcinile și conservarea tradiţiei muzicale românești în cel mai frumos și optimist mod. Totodată, se dorește aducerea pe scenele de concert a parfumului muzical al secolului al XIX-lea, atunci când a fost construit instrumentul.

„Ca și edițiile trecute, ne dorim să transpunem publicul într-un univers plin de culoare, emoție și imaginație. Sperăm ca oamenii să ne asculte cu drag povestea. „(Adriana Cazacu)

În 2023, turneul O harpă de poveste începe la București miercuri, 28 iunie, de la ora 19:00, în Sala Mică a Ateneului Român. Biletele pentru concertul de la Ateneu se găsesc la casa de bilete a Filarmonicii George Enescu și online pe www.fge.org.ro/calendar

ITINERAR:

28 iunie, ora 19 – Bucureşti, Ateneul Român, Sala mică

29 iunie, ora 19 – Deva, Sala Pro Arte

30 iunie, ora 19 – Râmnicu Vâlcea, Sala Filarmonicii/Parcul Zăvoi

PROGRAM:

  1. Enescu – Preludiu din Suita în stil vechi pentru pian, op. 3, aranjament Ion-Ivan Roncea, harpă solo
  2. Lauber – 4 dansuri medievale pentru flaut și harpă
  3. Saint-Saens – Fantezia pentru flaut și harpă
  4. Bozza – Image, flaut solo
  5. Debussy – Syrinx, flaut solo
  6. P. Basacopol – Fantezia pentru flaut și harpă
  7. Chertok – Around the clock, harpă solo
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %