Turneul Național Pianul Călător 13 al pianistului Horia Mihail continuă cu trei concerte la Iaşi, Roman şi Bârlad

0
31
0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

Turneul Național Pianul Călător, ediția a XIII-a, continuă cu trei concerte în Moldova: 17 mai, ora 19  –  Iași, Sala Unirii, 18 mai, ora 19  –  Roman, Casa de cultură, 19 mai, ora 20.30 –  Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu.

În ultimii 13 ani, Horia Mihail a vizitat zeci de orașe din România însoțit de pianul călător sau cântând pe pianele din orașele în care a ajuns, susţinând peste 200 de concerte. Acum, cele 5 piane călătoare sunt încredinţate comunităților din Caracal, Deva, Alba Iulia, Tulcea și Roman.

După concertul pe care l-a susținut la Londra pe 4 mai, pianistul Horia Mihail și-a continuat traseul în țară, trecând, până acum prin Deva şi Brașov. După Iași, Roman, Bârlad, urmează Caracal şi un concert final la București, la Sala Radio.

Anul acesta, cei care vor veni în sălile de concert vor asculta recitaluri parcurse de un fir roşu – inspiraţia folclorică din cele mai neaşteptate colţuri ale Europei.

Pianistul Horia Mihail spune despre turneul din acest an că este unul… ”norocos”, fiind al 13lea din seria evenimentelor ce poartă numele Pianul Călător, încă din 2011:  „De peste un deceniu Pianul Călător ajunge în orașele din România. De-a lungul timpului, am încercat să prezint publicului programe cât mai interesante. Dacă la început a fost Franz Liszt, de-a lungul anilor am ales o muzică cât se poate de variată și interesantă: de la clasicii Mozart și Beethoven, la romanticul Chopin, de la vals, la miniaturi care îndeobște sunt prezentate ca bis. Pentru această ediție am ales compoziții inspirate de folclor. Dacă publicul nostru este familiarizat cu influențele folclorului românesc, m-am gândit să propun o scurtă călătorie europeană, pornind din Banat cu o destinație aflată tocmai în cealaltă parte a continentului și o revenire acasă la teme muntenești sau moldovenești. Sunt convins că cei ce vor alege să participe la acest al treisprezecelea Pian Călător se vor bucura de un program variat, extrem de interesant.” (pianistul Horia Mihail).

Programul porneşte de la celebrele Dansuri româneşti de Bartok şi va continua cu alte compoziții inspirate din folclor din creaţia lui Schubert, Chopin, Grieg, Glinka, Dvorak, Ravel, Brahms, Brediceanu şi Dan Dediu.

”Muzica țărănească adevărată este cât se poate de variată și perfectă în formele ei. Puterea ei expresivă este uimitoare, și în același timp este lipsită de orice sentimentalism și ornamente nerelevante. Este simplă, uneori primitivă… iar un compozitor în căutare de căi noi nu poate fi ghidat de un maestru mai bun”. Sunt cuvintele compozitorului Bela Bartok care, după ce l-a cunoscut pe Richard Strauss, într-o vacanță de la începutul secolului al XX-lea, a ascultat o melodie populară cântată de o doică. Atunci a început seducătoarea poveste de dragoste a lui Bartok pentru muzica folclorică.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %