TVR Internaţional începe difuzarea emisiunii ”Prezenţe româneşti”, despre românii din Serbia

0
43
0 0
Read Time:2 Minute, 34 Second

Pe 19 octombrie, la TVR Internaţional debutează un nou proiect editorial dedicat comunităţilor româneşti din afara graniţelor, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Echipa TVR Internațional – formată din Mihaela Iamandei, jurnalist și realizator, și Claudiu Petringenaru, director de imagine – a străbătut Voivodina, prin sate și orașe precum Vârșeț și Torac, considerate centre de cultură și spiritualitate românească în această peninsulă de latinitate din Republica Serbia. O radiografie a comunității istorice de români din Provincia Autonomă Voivodina este surprinsă în primele patru episoade ale noii serii de reportaje prezentate de postul TVR destinat românilor din diaspora sub genericul „Prezențe românești” în Banatul sârbesc.

În reportajele pe care TVR Internaţional le va difuza în zilele de 19, 20, 21 și 22 octombrie, de la ora 19.30, telespectatorii vor afla despre activitatea instituțiilor culturale – publicații, evenimente, construcții -, precum și despre personalități românești recunoscute la nivel internațional.

În contextul în care populația de origine română scade vertiginos și numeroase sate se depopulează, iar școlile și alte instituții își închid porțile, aflăm cum și unde se învață în limba română în Voivodina, în noua serie de la TVR Internaţional. „Anual, se editează între 20 și maximum 40 de manuale. Asta în primul rând pentru că tot mai puțini elevi se înscriu la școlile cu predare în limba română. Manualele sunt cumpărate de către familiile elevilor și urmăresc strict programa ministerului sârb al educației, diferită de cea din România”, explică Anișoara Țăran, redactor de carte în limba română, Institutul pentru Manuale.

Tot în reportaje de la TVR Internaţional vom cunoaște oameni care pot deveni vectori de imagine pentru aceste comunități, dar și pentru România, așa cum este doctorul Ioan Sfera, de la Spitalul din Vârșeț. Ion Sfera este poate cel mai cunoscut medic de origine română din Serbia, după ce a fost premiat de Uniunea Europeană pentru un proiect revoluționar de Telemedicină, implementat simultan, între 2010 și 2012, în Serbia, la Spitalul general din Vârșeț, și în România, la Spitalul Județean din Reșița. „Am primit premiul în calitate de cetățean al Serbiei, proiectul fiind româno-sârb. Am fost chemat la Bruxelles pentru a ridica acest premiu, de fapt, o diplomă de recunoaștere a succesului proiectului de Telemedicină pe care l-am implementat în România și la Vârșeț. Am mers la Bruxelles cu bani din România, din Serbia mi s-a spus că nu sunt bani. Acum proiectul este în impas pentru că banii s-au terminat. Telemedicina nu se mai face în prezent decât în interiorul celor două spitale și între cele două spitale. Nu mai putem consulta medici din alte țări”, a declarat echipei TVR dr. Ion Sfera, medic de Medicină Internă, Spitalul General din Vârșeț, R. Serbia.

În ce măsură circulația turistică include cultura românească din Banatul sârbesc și susține economic și cultural mica Românie rămasă în afara Cetății, în Serbia, vom afla de asemenea din filmele echipei TVR Internaţional.

Poveştile românilor din Voivodina vor putea fi urmărite sub genericul „Prezenţe româneşti” în Banatul sârbesc, la TVR Internaţional şi pe platforma tvrplus.ro, în perioada 19 – 22 noiembrie, la ora 19.30 (joi-duminică).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %