Colegiul Național „I.L. Caragiale” din Moreni organizează și găzduiește o expoziție-eveniment dedicată scriitoarei și artistei Lena Constante, de la a cărei naștere se împlinesc 115 ani în luna iunie.
Holurile instituției de învățământ au fost transformate în simeze pentru proiectul Evadări din memorie. Fragmente din viața și creația Lenei Constante. Inițiativa a pornit din dorința de a prezenta publicului, mai ales tinerei generații, o serie de desene și ilustrații ale cunoscutei artiste, dar și activitatea culturală complexă desfășurată de aceasta. Toate lucrările sunt expuse în premieră în România, câteva dintre ele făcând parte dintr-o expoziție retrospectivă mai amplă, organizată de Institutul Cultural Român, la Tel Aviv, în 2005.
Printre desenele și ilustrațiile de carte prezentate acum se poate observa, la loc de cinste, unul dintre cele zece desene realizate de artistă chiar în timpul anilor grei de temniță. Lena Constante a fost condamnată politic în procesul intentat celor din „Lotul Pătrășcanu”, executând doisprezece ani de închisoare în perioada 1950-1962. După eliberare a fost reabilitată profesional abia în 1968, mai ales grație succesului enorm de care s-au bucurat lucrările ei în străinătate (în principal colajele de tapiserie).
Lena Constante a fost soția folcloristului Harry Brauner (fratele pictorului suprarealist francez de origine română Victor Brauner), condamnat, de asemenea, la închisoare politică.
Expoziția din Moreni mai cuprinde cărți, lucrări grafice și ilustrații pentru cărți de povești, în original, instalații artistice, desene murale, fotografii și albumul de artă dedicat artistei. Acest proiect complex a fost inițiat și realizat de profesoara Monica Ciurea, cu sprijinul unui grup de eleve din liceu.
Vernisajul va avea loc pe 7 iunie 2024, ora 13:00, la sediul Colegiului Național „I.L. Caragiale”. Personalitatea și activitatea Lenei Constante vor fi evocate de scriitorul Christian Crăciun, critic literar (fost profesor de limba română în liceu); Tudor Dragoș, autorul albumului; Ioniță Grigore, profesor de istorie; Sebastian Drăgan, poet, jurnalist, avocat și Monica Ciurea, realizatoarea expoziției. De asemenea, ca element surpriză, va exista o intervenție video din partea unei cunoscute actrițe din România.
Acest demers nu este singular, ci continuă o altă inițiativă remarcabilă, expoziția de artă conceptuală Școală durabilă, poteci culturale – traseul valorilor (realizată în 2023). Scopul acesteia a fost acelaşi, anume de a aduce arta, valoarea autentică și modelele formatoare cât mai aproape de tânăra generație. Colegiul Național „I.L. Caragiale” încearcă astfel să suplinească lipsa unei activități culturale în oraș.
Municipiul Moreni este strâns legat de primele exploatări ale petrolului din țara noastră, activitate care a reprezentat, în urmă cu un secol, principala industrie a urbei. Însă în orașul celebrului incendiu de sondă, descris în epocă de Topârceanu, tradiția culturală s-a șters încet dar sigur. Tocmai de aceea mediatizarea și susținerea acestui nou proiect ar reprezenta un imbold suplimentar de a continua, cu mijloacele de care dispunem, inițiative culturale care încearcă să compenseze lipsa unor instituții de artă locale.
Întrebarea cum poate fi descris infernul penitenciar? nu este o întrebare stilistică, este una existențială. Lena Constante își reneagă talentul scriitoricesc, subliniind primordialul datoriei etice de a mărturisi. Dar cultura ei și educația, simțul artistic fundamental o fac să descopere tonul sec și fără patetisme, dar cu atât mai impresionant prin care să transmită de-ne-spusul. (Christian Crăciun – Evadarea continuă a Lenei Constante)
Când am cunoscut-o avea 96 de ani și, în ciuda vârstei, a dramelor prin care trecuse pe parcursul secolului de viață, încă afișa un zâmbet, chiar dacă reținut. Reținut pentru că nu mai credea în miracole („Crezi tu că poți să faci o carte și o expoziție despre mine?”), dar totuși zâmbet, pentru că a acceptat să discute, să îmi arate, să îmi ofere. Întâmplarea (?) a făcut ca, fără nici un motiv special, să vreau să îi duc șpalturile albumului chiar dacă, peste doar câteva zile, urma să îi ofer cartea finalizată, pe care, de altfel, nu a mai apucat să o vadă. Le-a răsfoit răbdătoare – cu mâinile ei uscate, dar puternice -, iar zâmbetul a scăpat de orice reținere… „Toate astea sunt despre mine?, toate astea le-am făcut eu?”. (Dragoș Tudor, autorul albumului Lena Constante, Biografie, tapiserie, icoane, ilustrații, desene din închisoare, Editura Institutului Cultural Român, 2005; curator al expoziției Desene din închisoare, Tel-Aviv, aprilie 2005)
Scurt istoric
Lena Constante s-a născut în 1909 la București, într-o familie de intelectuali. A urmat studiile universitare la Academia de Arte Frumoase, apoi a făcut parte din echipa cunoscutului profesor Dimitrie Gusti, etnolog și sociolog, prilej cu care a putut studia arta folclorului românesc.
În 1945 a devenit, alături de Elena Pătrășcanu, membru fondator al Teatrului de păpuși și marionete Țăndărică, lucrând ca scenograf și ca realizator de marionete. În 1950 a fost arestată din considerente politice și a ispășit opt ani de detenție (singură în celulă), urmați de alți patru ani de detenție la comun. Lena Constante a lăsat posterității semne remarcabile ale destinului ei copleșitor: tapiserii, icoane pe sticlă, ilustrații de carte, desene, dar mai ales mărturia cutremurătoare a experienței carcerale, consemnată în două volume-eveniment: Evadarea tăcută și Evadarea imposibilă.
Accesul și vizitarea expoziției sunt gratuite. Orarul de vizitare este de luni până vineri, în intervalul 9.00-16.00. Expoziția este deschisă în perioada 7 iunie – 1 octombrie 2024.