Ziua Limbii Române, sărbătorită de Academia Română și Academia de Științe a Moldovei

0
51
0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Academia Română și Academia de Științe a Moldovei au sărbătorit joi, 31 august 2023, Ziua Limbii Române printr-o sesiune comună susținută simultan în Aula Academiei Române din Bucureşti şi în Sala Azurie de la Chişinău.

Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a afirmat în deschiderea evenimentului că Ziua Limbii Române a fost sărbătorită „într-un fel special, cum nu a mai fost în cei peste 30 de ani de când există două state româneşti independente”.

Preşedintele Academiei Române a spus că „în mod oficial şi diplomatic” se vorbeşte despre statul Republica Moldova şi poporul moldovean, dar „adevărul a ieşit la iveală inclusiv din punct de vedere oficial şi diplomatic şi limba, tot oficială a celor două ţări, se cheamă limba română”.

„Mie îmi place să spun că cea mai importantă creaţie spirituală a poporului român este limba română. Calde felicitări tuturor românilor de Ziua Limbi Române şi mult spor în păstrarea, cultivarea, apărarea şi onorarea limbii române”, a spus, în încheierea cuvântului său, Ioan-Aurel Pop.

Acad. Ion Tighineanu, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a amintit că Ziua Limbii Române este sărbătorită într-o „şedinţă festivă organizată de două academii surori”.

„Ca urmare a planului de acţiuni aprobat la 4 aprilie curent, în şedinţa prezidiului Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi biroului prezidiului Academiei Române s-a decis organizarea de comun acord a mai multor activităţi, însă, în opinia mea, cea mai importantă şi de succes realizare este şedinţa festivă comună a Academiei Române şi a Academiei de Ştiinţe a Moldovei dedicată sărbătorii naţionale Limba română, precum şi deschiderii Congresului Mondial al Eminescologilor”, a subliniat Acad. Ion Tighineanu.

Sărbătorită începând cu anul 2013 în data de 31 august, Ziua Limbii Române constituie un prilej de celebrare și aprofundare a limbii materne și de recunoaștere a importanței sale ca element esențial în menținerea identității naționale.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %